Poliția, criticată după protestele de la Guvern. Reacția conducerii IGP

Deputatul fracțiunii parlamentare ACUM, Platforma DA, Iurie Reniță, critică intervenția oamenilor legii la acțiunea de protest și la contramanifestația organizată joi, 24 mai, în fața Guvernului. Potrivit parlamentarului, șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc, dar și polițiștii au manifestat o totală indiferență față de obligațiunile lor directe de serviciu, față de comportamentul agresiv al contramanifestanților și față de pancartele obscene aduse de aceștia. De cealaltă parte, conducerea IGP susține că poliția și-a făcut cu cinste datoria, transmite IPN.

„Din multitudinea de pancarte, una mai obscenă decât alta, sunt sigur că ați remarcat-o pe cea care o viza direct pe doamna Sandu. Este de o vulgaritate și de o obscenitate incredibilă! Chiar domnul Cavcaliuc n-a văzut-o și n-a reacționat în niciun fel? Atât el, cât și ceilalți polițiști (de altfel foarte mulți!) au manifestat o totală indiferență față de obligațiunile lor directe de serviciu, față de comportamentul agresiv al contramanifestanților și față de aceste pancarte obscene”, scrie Iurie Reniță într-o postare pe Facebook.

Potrivit deputatului, „nu s-a putut de intervenit, deoarece contramanifestația a fost organizată de către „haiducul Codrilor Orhei”, Constantin Țutu” și de Partidul Democrat, al cărui lider este Vladimir Plahotniuc”.

În ziua protestului, șeful adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc, a declarat pentru presă că s-a acționat așa cum prevede legea și procedurile legale. Întrebat despre prezența minorilor la contramanifestație, acesta a spus că poliția urmează să stabilească dacă acest lucru este adevărat și dacă acest fapt se va confirma, urmează să fie stabiliți părinții lor. Referitor la injuriile scandate de contramanifestanți, adjunctul IGP spune că astfel de cazuri sunt documentate, după care persoanele care au admis încălcări sunt trase la răspundere.

Solicitat astăzi de IPN, Gheorghe Cavcaliuc, a spus că poliția și-a făcut cu cinste datoria, a protejat cetățenii din ambele grupuri care au protestat. Toată lumea a avut dreptul la libera exprimare, iar nimeni nu a avut de suferit.

Vasile Pascari, specialist principal la Direcția municipală social umanitară și relații interetnice, a declarat pentru IPN că autoritățile nu au primit declarații prealabile cu privire la întruniri de la organizatorii celor două acțiuni de protest. Legea prevede că notificările trebuie depuse în cazul în care numărul participanților depășește 50 de persoane. Lipsa de notificare însă nu se sancționează și nici nu este motiv de a întrerupe manifestația, dacă aceasta este pașnică. Vasile Pascari a mai spus că există cazuri în care numărul participanților crește chiar în timpul unei acțiuni. Cât ține de distanța care ar trebui să fie între două tabere de protestatari, specialistul a menționat că trebuie să fie respectată „o distanță rezonabilă”. Legislația nu stabilește o limită exactă.

Reprezentanții Blocului ACUM au organizat pe 23 mai o acțiune de protest în fața Guvernului împotriva majorării prețurilor la carburanți, dar și la produsele de primă necesitate. În timp ce membrii și simpatizanții ACUM scandau în fața Casei Guvernului, în preajma lor s-a organizat o contramanifestație, iar participanții la ea au declarat că „politicienii trebuie să se apuce de lucru”. La fața locului au intervenit zeci de polițiști, care au format cordoane vii între cele două tabere de protestatari.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.