Moldova trebuie să fie mai decisivă în raport cu Rusia privind hotărârile CEDO

Autoritățile Republicii Moldova trebuie să aibă o atitudine mai activă și să fie mai decisive față de solicitările către Federația Rusă de a executa hotărârile pronunțate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului care se referă la drepturile cetățenilor din regiunea transnistreană. Deși CEDO a constat în repetate rânduri că responsabilă de încălcarea drepturilor cetățenilor din stânga Nistrului este Rusia, Republica Moldova este responsabilă, după emiterea hotărârii, de executarea ei, susține jurista și avocata Asociației Promo-LEX, Nicoleta Hriplivîi.

Nicoleta Hriplivîi, a spus vineri, 25 ianuarie, la o conferință de presă la IPN, că obligațiile Republicii Moldova nu se finalizează odată cu emiterea hotărârii de către CEDO în care s-a constat că nu se face vinovată. Republica Moldova este responsabilă de implementarea hotărârii, deoarece răspunde de teritoriul dat prin prisma dreptului internațional, or regiunea din stânga Nistrului este parte a Republicii Moldova.

Nicoleta Hriplivîi susține că anul trecut CEDO a pronunțat șase hotărâri care vizează regiunea transnistreană. Cererile au fost depuse în perioada anilor 2002 – 2011. Avocata afirmă că în fiecare hotărâre CEDO se menționează că hotărârea pronunțată este doar pentru acea perioadă în care au avut loc faptele. În cazul în care la următorul caz este probat faptul că Republica Moldova nu a întreprins suficiente măsuri pentru remedierea situației, atunci poate fi trasă la răspundere pentru următoarele cauze.

Potrivit avocatei Promo-LEX, autoritățile Republici Moldova nu au întreprins suficiente măsuri pentru ca drepturile cetățenilor din regiunea transnistreană să nu mai fie încălcate. Persoanele din regiune sunt lăsate cu problemele pe care le au. Starea lucrurilor nu se îmbunătățește. Dimpotrivă, degradează pe an ce trece, iar spațiul de activitate al societății civile devine mult mai îngust și mai dur.

Din 1998 și până în 2018, CEDO a înregistrat peste 14,2 mii de cereri împotriva Moldovei și a pronunțat în total 387 de hotărâri. La 31 decembrie 2018, 1204 de dosare așteptau să fie examinate.

  • nicoleta hriplivîi despre regiunea transnistreana.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.