Celulă de criză în contextul condițiilor meteo
Print Send by email
12:37, 11 Ian 2019

Peste 200 de elevi nu au ajuns la școală, iar mai multe localități au rămas fără energie electrică. În zona centrală a țării, stratul de zăpadă măsoară 19 centimetri. Informația a fost comunicată la prânz, în ședința celulei de criză, care a fost convocată de ministrul economiei și infrastructurii, Chiril Gaburici. Pe mai multe porțiuni de drum a fost restricționată circulația pentru transportul de mare tonaj, transmite IPN.

Șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Mihail Harabagiu, a declarat că a fost blocată deplasarea transportului de mare tonaj lângă Troița Nouă, raionul Anenii Noi. Mașinile mici și cele cu tracțiune sporită se pot deplasa. Circulația pentru transportul de mare tonaj este restricționată și pe traseul Chișinău ˗ Leușeni, în zona de nord. Trasee locale, naționale sau internaționale blocate totalmente nu sunt.

Pe parcursul zilei de astăzi, nu au fost transportați la școală 224 de elevi din raionale Nisporeni, Călărași și Hâncești. În majoritatea cazurilor, din cauza stării tehnice neadecvate a transportului. De la energia electrică sunt deconectate șase localități din raioanele Criuleni, Cahul și Cimișlia, însă numărul acestora variază în continuu.

Șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc, a declarat că, în legătură cu condițiile meteorologice, atât pe traseele și locale, numărul polițiștilor a fost triplat. Echipele intervin în ajutorul participanților la trafic și sunt gata să ajute persoanele care au nevoie, mai ales în sate. Potrivit adjunctului IGP, un accident mai grav s-a produs în raionul Strășeni, unde, din cauza excesului de viteză și a neacordării priorității, o mașină a derapat. Atât șoferul, cât și pasagerul, au fost transportați la spital.

Șeful centrului prognoze meteo din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Ghennadii Roșca, a declarat că stratul de zăpadă care s-a depus variază între 3 și 19 centimetri. Ninsorile vor continua și la noapte, iar în partea de sud va fi lapoviță. Și în următoarele zile va ninge, însă în cantități mai mici. Pentru noaptea viitoare sunt prognozate temperaturi cuprinse între -9 și -14 grade Celsius. Mai rece va fi la nord. În zilele următoare temperaturile vor fi în creștere. De asemenea, în partea de sud și centru se așteaptă intensificări ale vântului până la 15-20 m/s, iar ca urmare se vor forma troiene. Pe drum, există riscul să se formeze ghețuș.

Autoritățile îndeamnă cetățenii să dea dovadă de responsabilitate și prudență și, înainte de a porni la drum, să se informeze despre condițiile meteo și situația pe trasee. În situații de risc oamenii sunt îndemnați să apeleze la numărul de urgență 112.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Italian Design Day in Moldova. Prezentare de programConferințe IPN [HD] | Radiografia atacurilor asupra organizațiilor neguvernamentale din R.M în 2018
Conferințe IPN [HD] |  Fundația ,,Youth Development for Innovation", raport de monitorizareConferințe IPN [HD] | Adunarea de constituire a Congresului Cetățenilor Români din Republica Moldova
Vezi toate
banner creditex