Publicații ale Institutului Patrimoniului Cultural vor putea fi cercetate în cadrul Bibliotecii Naționale. Un acord de colaborare între cele două instituții a fost semnat joi, 8 noiembrie. Acțiunea a avut loc în cadrul unei mese rotunde organizate în cadrul Zilelor Mondiale ale Științei, transmite IPN.
Directorul Institutului Patrimoniului Cultural, Victor Ghilaş, a declarat că în ultimii ani cercetătorii instituției pe care o conduce au editat mai multe publicații științifice de valoare, de la arheologie și până la film și teatru. Publicațiile reflectă modul în care s-au dezvoltat aceste domenii în Republica Moldova și este păcat să nu fie puse la dispoziția cititorilor.
Acordul semnat prevede organizarea unor manifestări comune, schimb de literatură, desfășurarea unor proiecte de cercetare, culturale, care ar completa activitatea Bibliotecii Naționale cu ajutorul cercetătorilor Institutului Patrimoniului Cultural și invers. „Biblioteca Națională ne poate ajuta în promovarea în țară și peste hotare a cărților și revistelor noastre. Este foarte important întrucât noi ne ocupăm de patrimoniul cultural, vorbim de elementul identitar pe care trebuie să-l menținem, dezvoltăm, promovăm și să-l conservăm”, a spus Victor Ghilaş.
Directorul Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei, a menționat că cele două instituții au colaborat și până acum, iar de acum încolo această legătură va fi mai strânsă. „Rezultatele cercetărilor științifice care sunt reflectate atât în revistele științifice, cât și monografiile editate de acest Institut, toate se păstrează în cadrul Bibliotecii Naționale, sunt reflectate în baza noastră de date și sunt puse la dispoziția utilizatorilor”, a spus Elena Pintilei.
Semnarea acordului a fost precedată de o donație de publicații către Biblioteca Națională. Acestea vor fi puse la dispoziția cititorilor la diverse evenimente și vor fi în curând reflectate în catalogul electronic al bibliotecii, pus la dispoziția utilizatorului de la distanță.