La Chișinău începe Festivalul Internațional de Teatru „Festis”, ediția a III-a
Print Send by email
16:30, 04 Oct 2018

În perioada 4-14 octombrie, în sălile mai multor teatre din Chișinău, vor veni trupe de actori din șase țări – la Festivalul Internațional de Teatru „Festis”, ediția a III-a. Urmează să fie prezentate aproape 30 de spectacole, inclusiv zece realizate pe piesele dramaturgului român Matei Vișniec.

Solicitat de IPN, Alexandru Grecu, directorul Teatrului Național Satiricus „Ion Luca Caragiale”, a spus că noutatea ediției din acest an este că participă și dramaturgi din România. „Este un festival în care punem accentul și pe anul centenarului, care este un an foarte important pentru teatrul românesc”, a spus Alexandru Grecu.

Matei Vișniec scrie în română și în franceză. Este montat în toate țările lumii, la fiecare două săptămâni apar câte două premiere. „Este un scriitor care ne reprezintă și este cel mai montat dramaturg din lume. Nu cred că mai are vreo națiune un așa dramaturg care să fie montat atât de mult peste hotare”, a subliniat Alexandru Grecu.

În cadrul festivalului va fi lansat și filmul documentar – Parisul lui Matei, în care sunt prezentate marile personalități din România care activează la Paris. Totodată Matei Vișniec va susține o prelegere despre tendințele teatrului contemporan, a dramaturgiei contemporane.

Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, va juca o trupă de teatru din SUA. O trupă din Franța va prezenta un spectacol după dramaturgul Dumitru Crudu. Iar o trupă din Ucraina va juca spectacolul „În containere”, pe piesa lui Constantin Cheianu.

„Este un festival internațional, care demonstrează că dramaturgii, atât din Basarabia, cât și din România prezintă interes pentru mai multe țări, pentru întreaga Europa. Cred că acest festival demonstrează că noi avem ce arăta Europei”, a mai spus Alexandru Grecu.

Deschiderea oficială a festivalului va avea loc vineri, 5 octombrie, ora 19.30.

Programul festivalului poate fi consultat pe pagina web a Teatrului Satiricus.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Orange Moldova

Orange Systems inspiră comunitatea IT să guste din noua rețetă de a lucra în IT

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Tehnologiile științifice bazate pe probe în monitorizarea campaniei electoraleConferințe IPN [HD] | Republica Moldova, de la promisiuni la realizări, raport
Conferințe IPN [HD] | Gheorgihi Grozav: Prezentarea Programului electoralConferințe IPN [HD] | Călin Vieru: Noutăți importante despre evoluția campaniei electorale
Vezi toate
banner creditex