Persoanele cu dizabilități de auz pot și vor să muncească

O expoziție a articolelor confecționate de persoane cu deficiențe de auz a fost vernisată, astăzi, în incinta Asociației Surzilor din Moldova. Potrivit organizatorilor, mesajul evenimentului este că persoanele cu dizabilități de auz pot și vor să muncească. În cadrul evenimentului a fost lansat și un ghid menit să faciliteze comunicarea cu potențialii angajatori, transmite IPN.

Natalia Babici, vicepreședinte al Asociației Surzilor, a afirmat că pentru o persoană cu deficiențe de auz este dificil să discute cu potențialii angajatori, iar acest ghid vine să le faciliteze comunicarea. Broșura prezintă imagini cu elemente de limbaj mimico-gestual și explicația acestora, în modele de dialog dintre patron și angajat.


Dumitru Vînaga are 19 ani. Tânărul pictează și sculptează. O perioadă a lucrat într-un atelier, dar acum a reușit să-și inițieze propria afacere. Picturile și sculpturile le vinde în ţară, aceasta fiind principala sa sursă de venit. Tânărul a decis să-și deschidă propriul atelier ca să nu depindă de un angajator.

Daniela Cojocari are 18 ani și este în căutarea unui loc de muncă. Tânăra a absolvit o școală specială pentru persoane cu deficiențe de auz, dar și o școală profesională unde a obținut profesia de maseur. Important este să se poată afirma profesional, spune tânăra.

„Persoanele cu dizabilități de auz sunt persoane care au mari capacități de muncă și doresc să muncească, la fel ca şi semenii lor”, a menționat Ruslan Lopatiuc, președintele Asociației Surzilor din Moldova.

Radu Rebeja, secretar de stat la Ministerul Educației Culturii şi Cercetării, a menționat că în societate încă există multe stereotipuri, se crede că persoanele cu dizabilități nu au o pregătire profesională suficientă, că este dificil să se integreze în colectivități. „Este o sarcina noastră să demonstrăm contrariul”, a spus oficialul.

„Persoanele cu dizabilități demonstrează că sunt persoane cu abilități ce trebuie puse în valoare. Acest eveniment scoate în evidență potențialul persoanelor cu dizabilități de auz și vine să promoveze acest potențial”, a afirmat Anastasia Oceretnâi, secretar de stat Ministerul Sănătății, Muncii, Protecției Sociale.

Potrivit Asociației Surzilor din Moldova, în Moldova sunt aproximativ 5000 de persoane cu dizabilități de auz, copii și adulți.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.