Teatrele naționale din Republica Moldova și România s-au reunit din nou

Douăsprezece teatre naționale din Republica Moldova și România participă în perioada 19-30 septembrie, la cea de-a patra ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești. Evenimentul are loc la Chișinău și marchează cei o sută de ani de la Marea Unire, transmite IPN.

Directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu” de la Chișinău, Petru Hadârcă, a spus la deschiderea oficială a Reuniunii că anul acesta evenimentul este unul foarte important, fiind dedicat centenarului, iar toate piesele care se vor juca în cadrul Reuniunii, sunt scrise de scriitori români.

Secretarul de stat al Ministerul Culturii al României, Gheorghe Popa, a declarat că Reuniunea Teatrelor fiind dedicată anului centenarului este o dovadă a faptului că este apreciată truda dusă de înaintașii noștri, cea pentru idealurile românești.

„Reuniunea Teatrelor Naționale este un eveniment care a pornit de la un schimb cultural dintre două teatre, unul din România și altul din Republica Moldova, și iată că s-a ajuns la faptul ca să avem aici la Chișinău toate teatrele naționale din România și Republica Moldova, și acest lucru ne bucură foarte mult”, a spus Andrei Chistol, secretar de stat la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării de la Chișinău.

Cea de-a patra ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale românești a fost inaugurată ieri seara cu spectacolul „Carnavalul”, prezentat de către actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău. Această piesă va fi jucată și joi, 20 septembrie, de la ora 18.30. Vineri, 21 septembrie, Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” din  București, începând cu ora 19.00, aduce în scenă spectacolul „Scrisoarea”. Sâmbătă, 22 septembrie, de la ora 17.00, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași va juca spectacolul „Povestea păsării fără cuib”, iar începând cu ora 18.30, spectacolul „Teatru de război”, regia Cristian Hadji-Culea.

Iubitorii de teatru sunt invitați duminică, 23 septembrie, la ora 17.00, la spectacolul „Pe mâine”, iar la ora 19.00, să privească piesa „Proștii sub clar de lună”, jucate de către actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara. Luni, 24 septembrie, de la ora 17.00, Teatrul Național Târgu-Mureș va prezenta spectacolele „Tatăl meu, preotul” și „Pasărea retro se lovește de bloc și cade pe asfaltul fierbinte”, începând cu ora 19.00.

Marți, 25 septembrie, Teatrul Național din Cluj-Napoca, începând cu ora 17.00, va juca spectacolul „Tzara arde și Dada se piaptănă”, concept de Ion Pop, Ștefana și Ioan Pop-Curșeu, iar Teatrul Național din Târgu-Mureș, de la ora 19.00, piesa „Steaua fără nume”.

Miercuri, 26 septembrie, actorii Teatrului Național Satiricus „Ion Luca Caragiale”, de la ora 18.00, vor juca spectacolul „Puștoaica de la etajul 13, sau dragă societate”. Joi, 27 septembrie, de la ora 17.00, Teatrul Muzical Dramatic „B. P. Hasdeu” din Cahul va juca spectacolul „Despărțitorul”, iar Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova – spectacolul „Cealaltă țară”.

O zi mai târziu, pe 28 septembrie, de la ora 17.00, Teatrul Național „Mihai  Eminescu” din Chișinău va prezenta spectacolul „Maria Tănase. Aș muri, moartea nu-mi vine”, iar de la ora 19.00, Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova – spectacolul „Gaițele”. Sâmbătă, 29 septembrie, de la ora 17.00, Teatrul National „Radu Stanca”, Sibiu va prezenta spectacolul „Avioane de hârtie”, iar Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din  Bălți va juca spectacolul „O noapte furtunoasă” de la ora 19.00.

Duminică, 30 septembrie, începând cu ora 17.00, Teatrul Național Târgu-Mureș va prezenta spectacolul „Tatăl meu, preotul”, iar de la ora 19.00, Pasărea retro se lovește de bloc și cade pe asfaltul fierbinte”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.