Expulzarea profesorilor Liceului „Orizont” este strigătoare la cer, declarații

Situația cu privire la expulzarea celor șapte profesori turci ai Liceului Teoretic „Orizont” este strigătoare la cer. Timp de 25 de ani de la înființare, în liceu a dominat pacea, susțin profesorii și reprezentanții Comitetului Părintesc al instituției private de învățământ. Aceștia solicită ca profesorilor turci care mai rămân să activeze în cadrul liceului să le fie acordat azil politic și statut de refugiat.

Într-o conferință de presă la IPN, Valentina Curechi, profesoară la Liceul „Orizont”, a declarat că cei șapte profesori, expulzați la începutul lunii septembrie, au făcut studii în Moldova, s-au căsătorit, au copii, au învățat limba și au activat peste 20 de ani fără nicio obiecție din partea autorităților. „Ei, cei care au fost inițiatorii și promotorii valorilor și ai tradițiilor naționale, au ajuns să fie cel mai mare pericol pentru securitatea națională? Faptul că totul s-a întâmplat prin surprindere, într-o instituție de învățământ de prestigiu, că până în prezent nu există nicio informație clară, ci una secretă despre răpirea ilegală și inumană a celor șapte profesori ai liceului, trezește multe nedumeriri, semne de întrebare la care, din păcate, nu s-a găsit până acum un răspuns”, a menționat profesoara.

Valentina Curechi spune că în circumstanțele create, pe lângă solicitarea de a acorda azil politic profesorilor turci rămași, este nevoie să fie acordată și asistență psihologică familiilor persoanelor expulzate. După ce s-a intervenit în forță, un copil al cărui tată a fost răpit nu și-a mai revenit și nu mai vorbește. O altă solicitare este ca statul să acorde acestor familii ajutor material și psihologic, dar și să asigure condiții de liniște și siguranță pentru desfășurarea activității didactice în cadrul instituției. „Insistăm să fie respectate drepturile universale ale omului și ale copiilor”, a mai spus Valentina Curechi.

Oleg Matvei, membru al Comitetului părintesc al Liceului „Orizont”, a declarat că părinții sunt îngrijorați de acest caz și consideră reținerea celor patru profesori turci ca fiind una abuzivă. Reținerea s-a făcut cu violență și în lipsa unor acte oficiale, mai ales că cinci dintre ei erau solicitanți de azil. Bărbatul spune că toți cei trei copii ai săi sunt elevi ai instituției respective, unul deja fiind și absolvent, iar cei mai mici îl întreabă zilnic despre profesorii săi, fiind marcați de aceste rețineri.

Bilbil Beqiri, profesor la Liceul „Orizont”, a spus că unul dintre cei expulzați îi este cel mai bun prieten. Bilbil Beqiri este originar din Albania. Spune că solicitări de expulzare a profesorilor turci au existat și în țara sa de origine, însă acestea au fost respinse, iar președintele Turciei a înțeles că nu mai are șanse și a renunțat să ceară deportarea profesorilor turci. Bilbil Beqiri și-a exprimat nedumerirea că în Republica Moldova acest lucru s-a întâmplat.

Fostul ministru al apărării, Vitalie Marinuța, care este și membru al Comitetului Consultativ al liceului de patru ani, spune că și cei doi copii ai lui au învățat în această instituție și a fost extrem de mulțumit de calitatea studiilor. Cu toți cei șapte profesori expulzați a avut ocazia să se cunoască personal și să discute, nu o singură dată. „De ce, dacă ei prezintă un pericol pentru securitatea națională, nu au fost reținuți, interogați, ca să aflăm mai multe detalii, dar îndată au fost expulzați într-un stat pentru care nu știu ce prezintă ei”, a remarcat ex-ministrul, menționând că în această „reținere, fărădelege, în capul mesei stă minciuna, iar republica Moldova nu mai este un stat democratic”.

Galina Tufekci, soția directorului filialei din Ceadâr-Lunga a Liceului „Orizont”, expulzat în Turcia, a declarat că soțul este un om sincer, cumsecade, apreciat pentru omenia sa de către toți cei care îl cunosc. Femeia spune că cei doi copii minori întreabă în fiecare zi unde este tatăl lor. Aceasta mai spune că este vorba despre o mare nedreptate și și-a exprimat speranța că va veni acea zi când își va recăpăta soțul, iar copiii ei – tatăl. Galina Tufekci a mai spus că din discuțiile cu soțiile celorlalte persoane expulzate, dar și din discuțiile cu rudele, a aflat că cei șapte au fost repartizați în instituții penitenciare diferite, iar unul dintre ei are o fractură. Acest lucru dă de bănuit că ar putea fi supuși violențelor. Femeia a mai spus că soțul ei până acum nu a avut avocat, însă ar fi solicitat de la rudele sale mai multe lucruri personale.

Reprezentanții Comitetului Părintesc al Instituției Private de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont” solicită examinarea tuturor circumstanțelor cazului din 6 septembrie, privind returnarea forțată a șapte profesori de origine turcă, angajați ai liceului, precum și stoparea unor asemenea practici, care, potrivit semnatarilor, știrbesc imaginea țării. Într-o petiție adresată conducerii țării, Comitetul Părintesc solicită inițierea unei anchete pentru stabilirea funcționarilor care se fac vinovați de un șir de aspecte, pe care le consideră ilegale.

  • oleg matvei despre expulzarea celor sapte profesori turci.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.