Rabia este în creștere de trei ori
Print Send by email
15:03, 10 Iul 2018

Numărul cazurilor de rabie înregistrate în primul semestru al anului curent este de trei ori mai mare în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, a crescut atât numărul animalelor diagnosticate cu rabie – de la 12 până la 35, cât și numărul de teritorii administrative afectate – de la 7 până la 20, transmite IPN.

În cele mai dese cazuri, rabia s-a depistat la câini (13 cazuri), dar și la bovine (9 cazuri). De asemenea, aceasta a fost constatată la pisici (7 cazuri) și la vulpi (5 cazuri). S-a înregistrat un caz și la o caprină. Cazurile au avut loc în raioanele Căușeni, Orhei, Florești, Leova, Soroca, Telenești și Slobozia.

Specialiștii Agenției menționează că boala este semnalată tot mai frecvent în rândul animalelor de casă și că aceasta prezintă un pericol real pentru sănătatea stăpânilor, îndeosebi  a copiilor.

Rabia sau turbarea, cum i se mai spune în popor, este o boală produsă de un virus care afectează sistemul nervos central, creierul și măduva spinării, atât la animale, cat și la oameni. Virusul se poate transmite prin salivă. Oamenii pot dobândi boala în urma mușcăturilor, atât de la animale sălbatice, cât și domestice infectate. Persoana care a intrat în contact cu un animal bolnav de rabie, a fost rănit sau mușcat, trebuie să se adreseze la medic pentru a fi vaccinat.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

[imas]

Dinamica percepțiilor cu privire la mediul social, economic și politic

Proiectul MAC-P

Suport în valoare de circa 7,2 milioane de lei pentru producătorii agricoli din Republica Moldova

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Agenția de inspectare și restaurare a monumentelorConferințe IPN [HD] | Impactul Rezoluției Parlamentului European din 14.11.2018
Conferințe IPN [HD] | Dinamica percepțiilor cu privire la mediul social, economic și politic din RMConferințe IPN [HD] | Proiectul internațional HydroEcoNex BSB165
Vezi toate
banner creditex