Premierul: Represiunile politice din iulie 1949 rămân o tragedie a neamului nostru
Print Send by email
13:10, 06 Iul 2018

Drama deportărilor, chinurile cumplite prin care au trecut deportații, sunt încă răni deschise. Dar rănile sunt parte din ceea ce suntem astăzi. De aceea, este important să nu uităm.  Să ne amintim în fiecare an de acești oameni și de locul pe care îl au în istorie. Este mesajul transmis de premierul Pavel Filip la evenimentul de comemorare a victimelor deportărilor staliniste, transmite IPN.

Prim-ministrul a menționat că represiunile politice din iulie 1949 rămân o tragedie a neamului, iar felul cum au fost tratați oamenii, condițiile îngrozitoare și chinurile deportaților, provoacă și astăzi durere și frică întregului popor. Potrivit premierului, deportările staliniste au lovit în fundamentele românești, în tot ceea ce ține de cultură și valori, represiunile politice fiind aplicate celor incomozi prin mentalitatea sa regimului sovietic.

„În urmă a rămas o Moldovă în care oamenii și-au pierdut punctele de orientare, și-au pierdut liderii comunităților. Ne întrebăm adesea de ce nu reușim anumite lucruri sau de ce rămânem în urma altor țări. Răspunsul este simplu pentru că au fost ridicați cei mai buni, cei care ne puteau călăuzi mai departe. Au fost deportați pentru ca cei rămași să poată fi mai ușor manipulați și reduși la tăcere”, a spus Pavel Filip.

Șeful executivului a subliniat că persoanele care au avut de suferit în urma represiunilor politice vor beneficia în continuare de sprijin din partea statului. În acest sens, recent Guvernul a aprobat un pachet social care include facilități suplimentare: examene medicale profilactice gratuite, reduceri de 50% la biletele de sanatoriu. De asemenea, s-a majorat alocația lunară, de la 100 la 500 de lei, iar ajutorul material a crescut până la 1000 de lei. „Pentru noi este important să aveți parte de asistența necesară și să știți că ne gândim la dumneavoastră. Cei care stați în fața noastră, cei care ați supraviețuit, pentru mine sunteți adevărata noastră inspirație”, a conchis premierul.

În cadrul evenimentului, premierul și membrii cabinetului de miniștri au dat citire numelor persoanelor care au suferit în urma represiunilor politice. Această acțiune va continua, la Guvern, dar și în raioanele țării, pe parcursul întregii zile. De asemenea, echipa guvernamentală a depus flori la monumentul „Trenul Durerii” din scuarul Gării Feroviare, edificat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist.

Deportările în masă au avut loc în trei valuri – iunie 1941, iulie 1949 și aprilie 1951. Cunoscute sub denumirea de „IUG”, deportările din 5-6 iulie 1949 reprezintă cel de-al doilea și cel mai mare val de deportări. Victimele deportărilor staliniste sunt comemorate în fiecare an, la data de 6 iulie, aceasta fiind declarată zi de doliu național.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Proiectul MAC-P

Suport în valoare de circa 7,2 milioane de lei pentru producătorii agricoli din Republica Moldova

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Proiectul internațional HydroEcoNex BSB165Conferințe IPN [HD] | Apelul activistuli civic Andrei Donica
Conferințe IPN [HD] | Parlamentul refuza discuțiile asupra proiectelor PLDMConferințe IPN [HD] | Dodon a vândut Cimitirul Eroilor din Chișinău!
Vezi toate
banner creditex