Evoluția cărții și a tiparului, în timp și spațiu, poate fi urmărită la Muzeul Cărții, inaugurat joi, 14 iunie, la Biblioteca Națională. Aici vor fi expuse și colecțiile speciale gestionate de către Secția Carte Veche și Rară, peste 30 de mii de exemplare, transmite IPN.
Directorul general al Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei, a spus că Muzeul Cărții este unic în țară prin conținutul documentar și istoric al cărților expuse. „Credem că Muzeul ne va îndeplini visul ca la Biblioteca Națională să vină mulți vizitatori, care să aibă acces la tezaurul documentar al țării”, a remarcat Elena Pintilei.
Șefa Secției Carte Veche și Rară, Veronica Cosovan, a comunicat că, pentru început, au fost expuse cărți și documente care arată evoluția cărții și a tiparului. Pe parcurs, vor fi prezentate colecțiile speciale, care ilustrează vastele forme ale cărții care au existat de-a lungul timpului.
Secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Andrei Chistol, a declarat că Biblioteca Națională este o instituție atașată de valorile și activitățile de salvgardare a patrimoniului cultural. „Sper ca tânăra generație să se aplece asupra patrimoniului cultural care există aici, la Biblioteca Națională, pentru că faceți așa ca publicul să cunoască acest tezaur, să-l citească, să-l înțeleagă şi să-l analizeze așa cum trebuie făcut”, a remarcat secretarul de stat.
După inaugurarea Muzeului Cărții, la Biblioteca Națională au început lucrările celei de-a XXVII-a ediție a Simpozionului Științific Internațional „Valori Bibliofile”. Tema Simpozionului din acest an este: „Politici de prezervare a patrimoniului în cadrul instituțiilor infodocumentare”. Simpozionul are loc în perioada 14-15 iunie.