O moldoveancă stabilită la Paris a lansat la Chișinău trei cărți
Print Send by email
06:09, 17 Mai 2018

Scriitoarea și jurnalista moldoveancă Olga Căpățână, care de mai mulți ani este stabilită în Franța, la Paris, a lansat la Chișinău trei cărți. Este vorba despre ,,Dobrenii”, ,,Agent Dublu” și ,,Lilith”. Evenimentul a avut loc miercuri seara, 16 mai, și a adunat la Biblioteca Națională prieteni, rude, colegi de facultate și admiratori ai creației sale. Cărțile au fost editate la București în câte 250 de exemplare fiecare, transmite IPN.

Olga Căpățână spune că ,,Dobrenii” este despre al doilea război mondial, despre cel din Afganistan și conflictul din regiunea transnistreană. E despre dragostea din timpul războiului, cum să-ți păstrezi familia și cum să-ți iubești țara. Redă povestea unei familii de moldoveni care trăiește momentele foametei și deportărilor. Cartea ,,Agent Dublu” include opt povestiri despre militarii moldoveni care au făcut armata în timpul războiului din Afganistan, despre medicii care l-a fel s-au aflat la datorie în acea perioadă.

Potrivit Olgăi Căpățână, poeziile cuprinse în ,,Lilith” sunt cântate de mult timp de mai mulți interpreți din Republica Moldova și sunt adevărate șlagăre în prezent.

Ministra Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a spus că viața jurnalistei și scriitoarei Olga Căpățână este demnă de un film. Aceasta vorbește în cărțile ei nu doar despre ceea ce a văzut și a trăit în acele momente de groază ale războaielor la care a participat, ci și despre dragostea de viață și de semeni, despre puterea femeiască, despre iubire și dorul de țară. Monica Babuc a remarcat că operele scrise de către Olga Căpățână trebuie să se regăsească pe rafturile bibliotecilor publice din țară.

Directorul general al Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei, a menționat că Olga Căpățână știe să bucure publicul cu cărțile sale traduse în diferite limbi. Pentru copii a scris poezii, iar pentru maturi, cărți în care sunt abordate teme speciale.

Olga Căpățână s-a născut în anul 1954 în satul Lencăuți, raionul Ocnița. A absolvit facultatea de filologie a Universității de Stat ,,Alecu Russo” din Bălți. A activat în calitate de ofițer în armata sovietică, iar după destrămarea URSS – în Armata Națională. A participat la războiul din Afganistan și la cel pentru apărarea integrității teritoriale și a independenței Republicii Moldova. După ce a revenit de la război, Olga Căpățînă a început să scrie versuri, romane, cărți pentru copii. Pentru maturi a mai scris „Memoriile celor căzuți în Afganistan” și „Memoriile celor căzuți în Transnistria”. Acestea au fost traduse în rusă și franceză.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS