Ziua Victoriei împotriva fascismului și Ziua Europei au fost marcate la Chișinău
Print Send by email
05:39, 10 Mai 2018

Conducerea de vârf a țării a participat miercuri, 9 mai, la ceremonia dedicată Zilei Victoriei împotriva fascismului, care s-a desfășurat la Complexul Memorial „Eternitate”, comemorându-i astfel pe eroii căzuți pe câmpul de luptă în cel de-al doilea război mondial. În cadrul evenimentului au avut loc depuneri de flori la Focul Veșnic, monumentul Eroilor necunoscuți, Maica îndurerată, Stela Eroilor Moldoveni și la plitele de marmură cu numele eroilor căzuți în război.

La eveniment au răsunat bătăi ale metronomului și trei salve de foc efectuate de garda de onoare. Totodată, cei prezenți au ținut un minut de reculegere în memoria celor căzuți pe câmpul de luptă, transmite IPN.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat că ziua de 9 mai este pentru a cinsti eroismul de care au dat dovadă cetățenii în al doilea război mondial, pentru închinare în fața bărbăției veteranilor care au luptat și pentru păstrarea memoria celor care au murit pe câmpul de luptă. „9 mai este sărbătoarea curajului și a dârzeniei în fața uneia dintre cele mai mari provocări ale istoriei. Este necesar în condițiile actuale să păstrăm pacea și armonia pe teritoriul statului nostru”, se spune în mesajul șefului statului transmis cu ocazia Zilei Victoriei asupra fascismului.

Premierul Pavel Filip a spus că ziua de 9 mai este specială și prin faptul că sunt marcate concomitent Ziua Victoriei asupra fascismului și Ziua Europei. Premierul a mai spus că în sprijinul veteranilor este realizat planul de acțiuni „Memorie. Onoare. Respect”. „Oamenii, dincolo de sentimente, așteaptă și acțiuni concrete. Am aprobat un plan de acțiuni și am reușit să rezolvăm mai multe probleme cu care se confruntau veteranii. Pentru noi, toți veteranii au parte de același respect, pentru că nu așa au vrut ei, dar pentru că așa a fost conjunctura, fie că au luptat pe o parte a barierei sau pe alta, ei și-au făcut datoria față de țară”, a spus Pavel Fișip.

La rândul său, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că în această zi este comemorată în amintirea tuturor celor care au luptat atât împotriva fascismului, cât și pentru viitor, libertate și independență. Referindu-se la faptul că în această zi este marcată și Ziua Europei, Andrian Candu a spus că aceste două sărbători consolidează pacea pe continent. „Ne dorim pace, ne dorim ca nicio mamă să nu verse lacrimi. Pentru aceasta lucrăm, creștem bunăstarea oamenilor și depunem eforturi pentru reintegrarea țării”, a spus Andrian Candu.

Partidul Comuniștilor și Consiliul Republican al Veteranilor au organizat, pentru al optulea an concecutiv, concertul de muzică militară și patriotică la monumentul Luptătorilor pentru puterea sovietică, de lângă Cinematograful Gaudeamus. După concert, cei prezenți la manifestare au depus flori la mormintele eroilor căzuți în cel de-al doilea război mondial de la Complexul Memorial „Eternitate”. La manifestare a participat și liderul PCRM, Vladimir Voronin, alături de colegii de partid și simpatizanți ai formațiunii. „Trebuie să transmitem tuturor generațiilor să țină minte despre această victorie și să nu uite niciodată oamenii care, cu prețul vieții, au adus această mare victorie”, a spus liderul PCRM, Vladimir Voronin.

Partidul Democrat a desfășurat o serie de acțiuni dedicate Zilei Europei și Zilei Victoriei împotriva fascismului, în scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”. Programul a inclus expoziție de fotografii, terci ostășesc, muzică de fanfară, antrenamente ale câinilor salvatori, desene pe asfalt, tradiții și cântece populare, Hora prieteniei și a păcii, precum și surprize de la maestrul Eugen Doga. La deschiderea evenimentului a participat și liderul PDM, Vlad Plahotniuc. „Începem prin a-i onora pe cei a căror luptă a făcut posibilă crearea Europei libere, puternice și democratice de azi. Să continuăm prin a sărbători, mereu împreună, atât Ziua Europei, cât și Ziua Victoriei, ca un simbol al prieteniei și păcii între popoare”, a spus Vlad Plahotniuc.

De la ora 19.00, în Piața Marii Adunări Naționale, PDM a organizat un concert susținut de către Irina Rimes, formația „Blue”, Delia, Thomas Anders, solistul trupei Modern Talking. Surpriza serii a fost interpretul rus Nikolai Baskov și un grandios foc de artificii.

Partidul Socialiștilor a desfășurat Marșul Victoriei cu genericul: „Regimentul Nemuritor”, de la Arcul de Triumf până la Complexul Memorial „Eternitate”. La acțiune a participat președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, împreună cu familia și candidatul PSRM la funcția de primar general al municipiului Chișinău, Ion Ceban. Participanții la marș, veterani alături de nepoți și strănepoți, simpatizanți ai formațiunii și membri de partid, au purtat panglici ale Sfîntului Gheorghe și portrete ale soldaților care au luptat în război. „Noi suntem urmașii Marii Victorii. Noi suntem urmașii eroilor-învingători. Nimeni niciodată nu ne va răpi această sărbătoare”, a spus șeful statului.

Potrivit datelor statistice, în Republica Moldova actualmente locuiesc 871 de veterani și participanți la cel de-al Doilea Război Mondial.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Institutul pentru Democrație

La 10 octombrie 2018, cu sprijinul UE, a avut loc un seminar de instruire a cadrelor didactice din mediul rural din Găgăuzia pentru cunoașterea metodelor moderne de predare a drepturilor omului în școală

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] |,,Integrarea europeană în Constituție și în viață", dezbateri  IPNConferințe IPN [HD] | Universitatea Tehnică a Moldovei
Conferințe IPN [HD] | De ce trebuie redus tariful pentru energia termică în ChișinăuConferințe IPN [HD] | Asociația ,,UNIREA - ODIP"
Vezi toate
banner creditex