Emisiile de poluanți urmează să fie reduse cu 50% până în 2028
Print Send by email
11:31, 23 Feb 2018

Până în anul 2028, în Republica Moldova urmează să fie creat un sistem de monitoring integrat al calității aerului, raliat la cel al Uniunii Europene, prin aplicarea standardelor și prin transpunerea legislației europene la nivel național. Totodată, în decurs de zece ani, volumul emisiilor de poluanți în aerul atmosferic urmează să fie redus cu 50%, transmite IPN.

Obiectivele se conțin într-un proiect de hotărâre cu privire la aprobarea Strategiei privind protecția aerului atmosferic pentru anii 2018-2028 și a Planului de acțiuni pentru implementarea acesteia.

Crearea sistemului de monitoring integrat implică cheltuieli estimate la 3,4 milioane de euro și presupune instalarea pe teritoriul țării a 18 stații automate care vor colecta date privind calitatea aerului în mod continuu. În prezent sunt prelevate probe doar de trei ori pe zi. La prima etapă va fi procurată și instalată o stație urbană, una de trafic și una mobilă. Ulterior vor fi procurate stațiile de monitoring. Autoritățile contează pe sprijinul partenerilor de dezvoltare.

Autorul proiectului, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, menționează că obiectivul general al strategiei constă în dezvoltarea unui sistem integrat de gestionare a calității aerului prin armonizarea cadrului legislativ, instituțional și normativ cu standardele Uniunii Europene, bazat pe o abordare comună și divizarea teritoriului țării în zone sau aglomerări.

Propunerile și recomandările pe marginea proiectului pot fi expediate până pe data de 7 martie, pe adresa electronică: veronica.lopotenco@madrm.gov.md, la numărul de telefon: 022 204 521 sau pe adresa poștală: Constantin Tănase 9, or. Chișinău.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Președintele Asociației Republicane Obștești ,,Protecția Consumatorului"Conferințe IPN [HD] |Eficientizarea managementului administratorilor imobililor din domeniul locativ
Conferințe IPN [HD] | Lansarea Indexului Egalității de GenConferințe IPN [HD] | Proiectul ,,Vot informat și asumat" - prezentarea rezultatelor
Vezi toate
banner creditex