20 de persoane au fost reținute pentru scheme coruptibile de vânzare a medicamentelor
Print Send by email
15:57, 09 Feb 2018

Douăzeci de persoane au fost reținute sub bănuiala că ar fi pus în aplicare scheme coruptibile prin care agenții de vânzări ai companiilor farmaceutice se înțelegeau cu unii medici din cadrul instituțiilor medico-sanitare să le promoveze produsele.

Printre cei reținuți sunt 12 angajați ai instituțiilor medicale din Chișinău, Cahul și Edineț și opt reprezentanți ai companiilor farmaceutice din Chișinău. Reținerile au avut loc vineri, 9 februarie, în urma unor percheziții.

Potrivit unui comunicat de presă al Centrului Național Anticorupție, citat de IPN, reprezentanții companiilor farmaceutice identificau medici din cadrul instituțiilor medicale și îi convingeau să prescrie pacienților anumite medicamente, aflate în stocurile farmaciilor. În schimbul serviciilor de promovare, angajații medicali erau răsplătiți sistematic cu diferite sume de bani, bunuri sau cu sponsorizarea unor deplasări peste hotare.

În timpul documentării, s-a constatat și cazuri când agenții de vânzări insistau ca medicii să prescrie mai multe medicamente pacienților, mai ales preparate la care se apropia data de expirare a termenului de valabilitate.

 În cadrul anchetei au fost investigate și acțiunile unor membri ai Consiliului pentru medicamente compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistența medicală, care ar fi inclus sau menținut anumite produse în Lista medicamentelor compensate, contrar Regulamentului privind mecanismul de includere a medicamentelor pentru compensare.

CNA menționează că schema este investigată de mai mult timp. Verificările continuă în vederea identificării altor persoane implicate. Dacă vor fi găsiți vinovați, medicii riscă până la 10 ani de închisoare, iar angajații companiilor farmaceutice – până la 6 ani de detenție.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Embassy of Georgia in Chisinau

10 years since Russia’s Military Aggression and Occupation of Georgian Territories: Ways to Sustainable Peace and Security in Georgia

Serviciul de presă al CTIF

Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe a preluat, după reorganizare, atribuțiile a trei întreprinderi de stat

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Video șocant! Fărădelegi în instituția penitenciară nr.13Conferințe IPN [HD] | Rezultatele lotului național la Campionatului Mondial de Muaythai
Conferințe IPN [HD] | Opriți fărădelegile primarului de Drepcăuți Ioxa și complicilor săi!Conferințe IPN [HD] | Organele de politie sunt implicate în activității ilegale
Vezi toate
banner creditex