Numărul moldovenilor care ar vota pentru și contra aderării la NATO e aproape egal, sondaj
Print Send by email
15:59, 06 Feb 2018

Dacă ar trebui să decidă în cadrul unui referendum privind aderarea la NATO, 30% dintre moldoveni ar vota împotrivă, 29% ar vota pentru, iar 29% nu ar merge la vot. Acesta este rezultatul unui sondaj de opinie, realizat de Magenta Consulting, la comanda Centrului de Informare și Documentare privind NATO în Moldova, transmite IPN.

La nivel de atitudine, 39% din respondenți spun că au o atitudine pozitivă sau foarte pozitivă față de NATO, iar 34% au una negativă sau foarte negativă. 34% cred că securitatea Moldovei beneficiază de pe urma cooperării cu NATO, iar 27% cred că această colaborare este o amenințare pentru securitatea țării. Doar 16% au spus că sunt informați despre proiectele NATO în Moldova, iar 50% doar au auzit.

Principalele motive invocate de cei care sunt împotriva aderării la NATO sunt convingerea că acest lucru va implica Moldova în războaie, că țara nu va mai fi independentă, ci va fi condusă din afară, dar și convingerea că Moldova trebuie să rămână neutră. Întrebați despre neutralitatea țării, 48% din respondenți au spus că acest statut contribuie la securitatea țării, iar 37% sunt de părere opusă.

Datele dezagregate după criterii demografice arată că bărbații, locuitorii capitalei și cei care nu privesc mass media rusă sunt categoriile care știu mai multe despre NATO și au o atitudine mai bună față de organizație.

Rezultatele integrale ale sondajului vor fi publicate pe www.nato.md și www.consulting.md.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Institutul pentru Democrație

La 10 octombrie 2018, cu sprijinul UE, a avut loc un seminar de instruire a cadrelor didactice din mediul rural din Găgăuzia pentru cunoașterea metodelor moderne de predare a drepturilor omului în școală

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Live streamConferințe IPN [HD] | Live stream
Conferințe IPN [HD] | Live streamConferințe IPN [HD] Asociația ,,UNIREA - ODIP"
Vezi toate
banner creditex