România sprijină trecerea relației Moldova-NATO la o nouă etapă, ministru

România continuă să sprijine trecerea la o nouă etapă a relației de parteneriat NATO-Republica Moldova și salută deschiderea, în acest sens, a Biroului de legătură NATO la Chișinău, a declarat ministrul apărării naționale al României, Mihai Fifor, după o întrevedere la Chișinău cu omologul său moldovean, Eugeniu Sturza.

„Apreciem contribuția constantă a Republicii Moldova la misiunea NATO din Kosovo, aceasta fiind o dovadă a implicării țării dumneavoastră în stabilizarea situației de securitate din regiune, apreciată de toți aliații. Încurajăm implicarea activă a Republicii Moldova în acțiunile derulate la nivelul Alianței, în mod deosebit prin continuare implementării Pachetului pentru dezvoltarea capacităților de apărare”, a declarat Mihai Fifor, aflat pentru prima oară în Republica Moldova în calitate de ministru al apărării.

Oficialul a mai adăugat că România este și va continua să rămână un susținător fervent al cursului european, dar și euroatlantic al Republicii Moldova. Moldova este pentru România un partener strategic, nu doar o țară vecină, a declarat ministrul. „Doresc să vă asigur de întreaga noastră susținere pentru respectarea integrității teritoriale și a suveranității Republicii Moldova”, a mai spus Mihai Fifor.

Ministrul moldovean al apărării, Eugeniu Sturza, a mulțumit autorităților române pentru sprijinul constant acordat modernizării Armatei Naționale. Subliniind importanța antrenamentelor, oficialul moldovean a mulțumit omologului său român pentru invitația de a participa la exercițiile din anul curent care se vor desfășura în România, printre care Platinum Eagle, Scutul de Foc și altele. „Sunt convins că militarii celor două armate își vor testa interoperabilitatea și vor demonstra că sunt buni ostași și buni prieteni, așa cum au fost dintotdeauna”, a spus ministrul.

Eugeniu Sturza a subliniat importanța colaborării în domeniul învățământului militar, precizând că, până în prezent, peste 800 de militari moldoveni au obținut diplome de la instituțiile academice specializate din România, unii dintre ei deținând funcții importante în Armată. În acest context, ministrul Mihai Fifor a spus că România va continua să sprijine modernizarea Academiei Militare „Alexandru cel Bun” de la Chișinău.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.