Sfântul Vasile cel Mare este vestit de cete de urători în toate satele
Print Send by email
11:59, 13 Ian 2018

Creștinii ortodocși care se conduc de calendarul iulian îl sărbătoresc duminică, 14 ianuarie, pe Sfântul Vasile cel Mare, episcopul Cezareei, unul dintre cei mai mari sfinți ierarhi ai Bisericii creștine. În ajunul Sfântului Vasile cel Mare, la 13 ianuarie, copii umblă cu uratul prin sat, iar a doua zi merg cu semănatul și gospodarii le dau daruri, bomboane, turte, nuci, covrigi, colăcei și bani. În ziua de 14 ianuarie, pe stil vechi, se sărbătorește Anul Nou, transmite IPN.

După Sfânta Liturghie, care se oficiază de dimineață, se face TeDeum pentru noul an, iar preotul seamănă credincioșii cu semințe de grâu sau porumb, dorindu-le sănătate și prosperare în noul an.

Vasile cel Mare a ajuns sfânt încă în timpul vieții, datorită acțiunilor sale filantropice. Se consideră că Sfântul Vasile cel Mare a pus bazele asistenței sociale prin înființarea vasiliadelor, un prototip al orfelinatelor și spitalelor, unde erau îngrijiți copiii și bolnavii.

Liturghia Sfântului Vasile cel Mare se săvârșește de zece ori pe ani, de sărbătorile împărătești și în duminicile din Postul Mare.
 


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS