Poliția din Moldova rămâne codașă nu pentru că s-ar investi puțin în sector, studiu
Print Send by email
11:51, 11 Ian 2018

Deși Moldova alocă pentru finanțarea poliției sume comparabile ca procent din Produsul Intern Brut cu țările din regiune, aceasta continuă să rămână codașă la capitolul eficacității sistemului de securitate și ordine publică. Pentru ca situația să se schimbe, este necesar de revăzut mecanismul cheltuire a banilor investiți în sectorul polițienesc, este de părere Iurie Morcotîlo, de la Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, care a făcut o analiză a cheltuielilor bugetare pentru poliție în ultimii ani.

În cadrul unei conferințe de presă la IPN, expertul a menționat că informațiile vehiculate în spațiul public, precum că în Moldova Poliția costă mai mult decât Sănătatea și Educația luate împreună, sunt eronate. Potrivit lui Iurie Morcotîlo, în perioada 2000-2015 cheltuielile bugetului public pentru Poliție au crescut în termeni nominali de zece ori (de la 155,1 milioane la 1,5 miliarde de lei), iar în temeni reali de trei ori. În pofida acestei creșteri, aparent impresionante, ponderea cheltuielilor pentru Poliție ca pondere din Produsul Intern Brut a fost aproape constantă: 1,2%-1,4%, valori comparabile cu cele înregistrate în țările din Europa Centrală și de Est. Prin comparație, investițiile în Educație în Moldova, raportate la PIB, sunt de 7-8%, notează expertul.

La comparabilitatea cheltuielilor pentru Poliție se ia în calcul și numărul de polițiști angajați în serviciu. În anii 2004-2014, în Moldova numărul de polițiști raportați la 100 de mii de locuitori a fost aproximativ egal cu valoarea medie atestată în țările din regiune. În Moldova, la 100 de mii de locuitori revin 369 de polițiști, iar media pe țările din Europa Centrală și de Est este de 335 de polițiști.

Expertul menționează că majorarea cheltuielilor destinate Poliției pe parcursul ultimului deceniu au dus la o anumită îmbunătățire a situației criminogene, deși nu pe toate categoriile de infracțiuni. A scăzut numărul omorurilor de la 11,3 cazuri la 100 de mii de locuitori în 2006 la 6,5 cazuri cazuri în 2016, în schimb s-a majorat numărul infracțiunilor mai puțin grave.

Tendințele contradictorii în domeniul combaterii  criminalității vorbesc despre mersul lent al reformei. Potrivit lui Iurie Morcotîlo, performanța Poliției are de suferit pentru că obiectivele stabilite în politica de reformare au fost realizate parțial. Progresul a fost mediocru pe segmentul transparenței sectorului polițienesc. Expertul spune că a operat cu date de la ONU privind numărul de polițiști din Moldova pentru că nici măcar această informație nu a putut fi găsită pe pagina electronică a Ministerului Afacerilor Interne. Iurie Morcotîlo afirmă că se cere o transparență mai mare, inclusiv a cheltuielilor din sector, dar și o analiză a cauzalității, o estimare a eforturilor, și nu doar a MAI, pentru a scădea rata criminalității și a ridica încrederea populației în Poliție. 


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Viorel Chetrușcă, mandatar al intermediarilor în asigurăriConferințe IPN [HD] | Partidul Mișcarea Populara Antimafie
Conferințe IPN [HD] | Studiului național de audiență a mass-mediei (17.10 - 11.11 2018)Conferințe IPN [HD] | Barometrul Opiniei Publice, noiembrie 2018
Vezi toate
Central European University
banner creditex