Experții Directoratului European pentru Controlul Medicamentului au înaintat autorităților un set de recomandări pentru ajustarea Laboratorului național privind controlul calității medicamentelor la cerințele rețelei europene al laboratoarelor din domeniu. Potrivit unui răspuns oferit Agenției de presă IPN de către Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM), recomandările vor trebui implementate până la începutul verii, iar după evaluarea lor, laboratorul din Chișinău va putea fi considerat membru al rețelei europene.
Potrivit AMDM, colaborarea în cadrul rețelei va permite evitarea dublării activității pe piața medicamentelor și va asigura acces la tehnologiile de ultimă generație. Statutul de membru al rețelei europene va mai permite recunoașterea reciprocă, în cadrul UE, a testelor efectuate de laboratorul național, armonizarea metodelor de lucru în cadrul rețelei prin implementarea și menținerea unui sistem de management al calității.
Pentru a-și menține statutul de membru al rețelei europene, laboratorul național va trebui să-și dovedească periodic competența științifică și să demonstreze independența față de organizațiile comerciale. Obiectivul rețelei europene este de a acorda suport autorităților competente în domeniul controlului calității medicamentelor în beneficiul pacientului și de a permite producătorilor autohtoni de preparate farmaceutice să devină mai competitivi pe piața europeană.
Experții Directoratului European pentru Controlul Medicamentului s-au aflat la Chișinău la începutul lunii octombrie. Rețeaua laboratoarelor oficiale de control al medicamentelor a fost creată pentru a facilita schimbul de cunoștințe între ele, precum și în vederea promovării dezvoltării unor standarde comune.