Autoritățile locale sesizează reducerea eficienței dialogului cu autoritățile centrale

Deși există anumite progrese, autoritățile publice locale semnalează reducerea eficienței dialogului cu autoritățile publice centrale, precum și existența restanțelor în implementarea strategiilor naționale și a angajamentelor internaționale în domeniul democrației locale. Subiectele au fost abordate în cadrul unei conferințe regionale organizate luni, 18 decembrie, la Chișinău, de către Organizația pan-europeană „Platforma – Parteneriatul Vecinătatea de Est” și Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), transmite IPN.

Anders Knape, președintele executiv al Consiliului European al Municipalităților și Regiunilor (CEMR), a declarat că Platforma reprezintă o rețea europeană a autorităților regionale și locale, dar și a asociațiilor active, inclusiv CERM. Platforma reflectă diversitatea guvernelor locale, regionale în Europa și în întreaga lume, axându-se pe doi piloni – experiență și consolidarea capacităților. „Programul de vecinătate europeană consolidează capacitățile guvernelor locale și regionale, asociațiilor în ceea ce privește reformele de descentralizare, asigurând soluții mai eficiente de dezvoltare, asigurând un schimb de la egal la egal și asigurând un for politic pentru vecinătatea estică în parcursul european al acestora”, a notat Anders Knape.

Președinta CALM, Tatiana Badan, care este și primar în localitatea Selemet din raionul Cimișlia, a menționat că acest eveniment este o oportunitate pentru a aborda evoluția reformelor de descentralizare în țările Parteneriatului Estic și facilitarea accesului autorităților locale din aceste țări la programele UE, în urma semnării Acordurilor de Asociere. Printre problemele cu care se confruntă autoritățile locale din Republica Moldova, Tatiana Badan a menționat lipsa măsurilor de descentralizare financiară, dar și accentuarea presiunilor și a controlului administrativ asupra aleșilor locale. Un alt impedimente îl reprezintă barierele legislative și administrative în domeniul organizării funcționării autonome și a salarizării. „Toate acestea ridică unele semne de întrebare cu privire la continuitatea și sustenabilitatea reformelor și a proceselor democratice din țară. În opinia noastră, lipsa unui mecanism permanent și efectiv de dialog între autoritățile statului și reprezentanții administrației publice locale constituie una din cauzele instabilității, lipsei de continuitate a reformelor”, a notat președinta CALM.

Prezent la eveniment, Valentin Guznac, secretarul general adjunct al Guvernului, a declarat că executivul și-a asumat angajamente serioase și se muncește consecvent pentru stabilirea unui cadrul solid pentru implementarea unor reforme profunde în domeniul administrației publice centrale și locale. „În numele Guvernului țin să vă asigur o dată în plus despre deschiderea spre dialog și conlucrarea eficientă pe toate segmentele de activitate ale autorităților administrației publice locale”, a spus Valentin Guznac.

Conferința are loc în cadrul unui parteneriat strategic cu Comisia Europeană și al unui program specific de vecinătate estică pentru trei țări partenere: Georgia, Moldova și Ucraina.

  • tatiana badan despre problemele cu care se confrunta autoritatile publice locale(1).mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.