Contează nu mărimea ajutorului financiar, ci cum este utilizat, oficial lituanian

Lituania nu este indiferentă față de soarta Republicii Moldova și ceea ce se întâmplă pe interior. Relațiile bilaterale sunt strânse și Lituania ține minte foarte bine că Parlamentul Republicii Moldova a fost primul care a recunoscut redobândirea independenței Lituaniei. Statul lituanian a sprijinit și continuă să sprijine diverse proiecte bilaterale. Este gata să acorde Republicii Moldova asistența necesară în parcursul european și pentru reformele care se impun. Declarații în aceste sens a făcut șefa Direcției pentru Ucraina și Moldova din cadrul Departamentului politici pentru vecinătate europeană al Ministerului lituanian al Afacerilor Externe, Asta Andrijauskiene, transmite IPN.

Într-o discuție la Vilnius cu un grup de jurnaliști de la Chișinău, Asta Andrijauskiene a declarat că sprijinul financiar acordat de către Lituania Republicii Moldova nu este foarte mare dacă e să fie comparat cu volumul de asistență oferit de către Uniunea Europeană. Anul trecut, cu sprijinul lituanienilor, în Republica Moldova au fost implementate 11 proiecte, bugetul cărora se cifrează la 110 mii de euro, dar și proiecte care au avut ca beneficiari statele Parteneriatului Estic. Acest ajutor este utilizat eficient și acest lucru este confirmat prin monitorizările stricte pe care le face Lituania, spus Asta Andrijauskiene.

Oficiala lituaniană a mai spus că nu atât mărimea ajutorului financiar contează, cât modul în care banii sunt administrați. Uneori proiectele mici, centrate pe anumite scopuri și desfășurate în anumite regiuni, sunt foarte eficiente. Pe lângă sprijinul financiar de care Republica Moldova are parte, mai vorbim și despre sprijin multidimensional. Acesta se referă și la înalții consilierii UE, dintre care patru sunt din Lituania și aceștia acordă asistență în domenii-cheie: lupta împotriva corupției și a spălării banilor, sectorul bancar, domeniul social, standarde veterinare etc. La fel, mai multe instituții moldovenești cooperează strâns cu instituțiile lituaniene. De exemplu, Vama Lituaniei oferă expertiză Serviciului Vamal din Republica Moldova de mai bine de zece ani. Și Curțile Constituționale ale ambelor state colaborează intens. „Ne străduim să cooperăm în diferite domenii, iar o atenție deosebită o acordăm domeniilor de aplicare a Acordului de Asociere Republica Moldova – UE”, a subliniat oficiala lituaniană. Aceasta a menționat că vizita din septembrie a  ministrului lituanian de externe, Lino Linkevičiaus, în Republica Moldova, a fost una constructivă, ministrul având mai multe întrevederi cu reprezentanți ai diferitor forțe politice moldovenești.

În opinia sa, este extrem de important ca Republica Moldova să-și onoreze angajamentele față de partenerii de dezvoltare cu adevărat, pentru că nu este importantă doar adoptarea legilor, dar și implementarea acestora. Asta Andrijauskiene a spus că Uniunea Europeană dă clar de înțeles cum apreciază procesele din țară și care sunt restanțele înregistrate. Chiar și decizia UE de a stopa finanțarea pentru sectorul justiției din Republica Moldova indică asupra existenței unor probleme, care trebuie înlăturate, dar și asupra unor căi de soluționare.

Oficiala a mai spus că pentru Uniunea Europeană și pentru Lituania contează ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, dar și este foarte important ca Republica Moldova să-și onoreze angajamentele.

În ceea ce ține de combaterea corupției, oficiala lituaniană a subliniat că pe lângă măsurile și politicile implementate la nivel de stat, este extrem de important rolul educației și lucrul cu societatea civilă. Și acest lucru începe de la educația copiilor, de la discipline speciale la școală. Anume lucrul cu generațiile tinere generează cele mai bune rezultate pentru a schimba percepția corupției în societate și acest lucru este resimțit în Lituania, dar și în alte state europene. Și în acest sens, Lituania este gata să-și împărtășească experiența cu Republica Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.