Apă caldă și energie termică la o grădiniță din Fălești datorită fondurilor europene

Grădinița „Lăstărel” din orașul Fălești va fi alimentată cu apă caldă de la colectoare solare și cu energie termică de la o nouă centrală. Pentru instalarea acestora a fost alocați peste 65 de mii de euro în cadrul proiectului „Energie și Biomasă”, finanțat de Uniunea Europeană. Autoritățile locale au investit 295 de mii de lei, iar 12 mii de lei a fost contribuția părinților, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al proiectului „Energie și Biomasă”, a fost schimbat sistemul de încălzire pe cărbune și instalată o nouă centrală termică, care funcționează pe bază de biomasă. Centrala are o capacitate de 200 KW și încălzește 1300 de metri pătrați. Au fost montate colectoare solare care au înlocuit cele două boilere electrice. Sistemul reglează automat temperatura apei.

„Nu aveam suficienți bani pentru a încălzi grădinița toată ziua și foloseam vechea centrală doar jumătate de zi. Diferența de temperatură se simțea la primele ore ale dimineții până se încălzeau pereții. Acum vom încălzi întreaga grădiniță toată ziua”, a spus directorul grădiniței, Lilia Navroţchi, la ceremonia de inaugurare.

„Centrala veche se afla în interiorul grădiniței, era praf de cărbune și miros. Acum centrala este în afara instituției. Este ușor de încărcat cu biocombustibil, ușor de curățat cazanul, dar cel mai important, este curat”, a remarcat Dumitru Munteanu, inginerul instituției.

Grădinița „Lăstărel” din orașul Fălești este frecventată de 140 de copii.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.