Viceministru al finanțelor, reținut
Print Send by email
12:59, 06 Oct 2017

Maria Cărăuș, viceministru al finanțelor, și trei oameni de afaceri au fost reținuți pentru 72 de ore, într-un dosar ce vizează tentative de trucare a licitațiilor publice, transmite IPN.

Centrul Național Anticorupție menționează într-un comunicat de presă, citat de IPN, că viceministrul, cunoscând faptul că recent printr-o hotărâre de Guvern s-a dispus alocarea a 15 milioane de lei din fondul de rezervă pentru consolidarea bazei tehnico-materiale a Spitalului Clinic Republican, ar fi încercat să convingă persoane din conducerea spitalului că transferul acestor bani depinde exclusiv de decizia ei, iar pentru ca spitalul să beneficieze de suma menționată, trebuie să i se ofere o recompensă.

De asemenea, ar mai fi promis că poate favoriza alocarea suplimentară a unei sume similare pentru lucrările de reparație și renovare a instituției, decizia urmând a fi luată în perioada septembrie-octombrie 2017, la rectificarea bugetului.

Totodată viceministrul ar fi cerut reprezentantului instituției medicale să favorizeze reprezentanții unor companii în domeniul construcțiilor la licitația publică ce urma să aibă loc pe 11 octombrie 2017. În schimbul desemnării acestora drept câștigători, demnitarul i-ar fi promis reprezentantului instituției o recompensă de 5% din suma alocată, iar 5% i-ar fi revenit ei.

Pe acest caz, procurorii și ofițerii CNA au pornit o cauză penală pentru corupere pasivă și activă, după ce reprezentantul instituției medicale a denunțat fapta. Pentru confirmarea probatoriului, au fost efectuate percheziții la domiciliile, automobilele, oficiile și birourile de serviciu ale viceministrului și agenților economici implicați.

Legislația prevede de la 7 la 15 ani de închisoare, cu amendă de la 8000 la 10000 de unități convenționale și cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Institutul pentru Democrație

Cu sprijinul Uniunii Europene, la Chișinău a avut loc premierea proiectelor de promovare a drepturilor omului, prezentate de cinci parteneriate de pe cele două maluri ale Nistrului

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Live streamConferințe IPN [HD] | Concluzii după Congresul Mondial al Familiei
Conferințe IPN [HD] | Organizarea unei Adunări consultativeConferințe IPN [HD] | Liceul Teoretic ,,Orizont"
Vezi toate
banner creditex