Avocatul poporului pentru protecția drepturilor copilului, Maia Bănărescu, își propune să realizeze în 2018 un studiu cu privire la numărul copiilor din Moldova exploatați prin muncă. La ziua de astăzi, nu există la nivel național statistici oficiale în acest sens, iar din observațiile zilnice se constată faptul că numărul copiilor implicați în munci periculoase este în creștere. Declarațiile au fost făcut joi, 10 august, în cadrul unei conferințe de presă la IPN.
Maia Bănărescu spune că în Republica Moldova fenomenul exploatării copiilor prin muncă este puțin monitorizat de către autorități. Legea le permite copiilor să muncească cu program lejer doar de la 16 ani. Or, aceștia sunt implicați la munci periculoase și grele de la vârste fragede. Avocatul poporului precizează că exploatarea copilului prin muncă este foarte atractivă pentru angajatori, minorii nu își cunosc drepturile, nu știu de practica denunțării riscurilor și abuzurilor la care sunt supuși. Astfel, angajatorii nu respectă prevederile Codului Muncii în ceea ce ţine de durata zilei de muncă a unui minor și condițiile de activitate.
În multe cazuri copiii muncesc la persoane care prestează activități economice pe contul unor datorii ale părinților. Părinții consideră că, dacă au muncit ei în copilărie, și copiii trebuie să facă același lucru. Maia Bănărescu regretă faptul că în Republica Moldova nu este reglementată activitatea copiilor în gospodăriile casnice. Aceștia, impuși de părinți, merg practic la toate muncile care au loc în câmp pe tot parcursul anului.
Avocatul poporului pentru protecția drepturilor copilului susține că autoritățile trebuie să revadă politicile privind protecția copilului și prevenirea exploatării acestuia prin muncă. Strategia pentru protecția copilului pe anii 2014-2020 este foarte vagă, iar un plan de acțiuni privind implementarea acesteia lipsește din 2015. „Este nesemnificativă mișcarea pe care o fac autoritățile în domeniu”, susține avocatul copiilor.
Maia Bănărescu spune că este nevoie de eforturi conjugate ale tuturor factorilor de decizie pentru a combate și preveni exploatarea copiilor prin muncă. Studiile la care se face referire în prezent sunt învechite, nu sunt cifre care să reflecta situația reală.