Structura etniilor în partea de sud a Republicii Moldova a suferit în ultimii 300 de ani schimbări esențiale. Comunități etnice semnificative au dispărut, fiind înlocuite cu alte etnii, care la fel au dispărut și în prezent sunt schimbate cu altele. Pe de altă parte, comunitățile din centru și de nord s-au menținut demografic. Informația a fost comunicată de către cercetătorul științific Dorin Lozovanu, la vernisarea expoziției „Comunități etnice și diaspora în timp și spațiu” la Muzeul de Etnografie și Istorie Naturală, transmite IPN.
Cercetătorul spune că a dispărut de-a lungul anilor, în partea de sud, comunitatea etnică germană, care pe vremuri era la fel de importantă ca în prezent găgăuzii și bulgarii. „În partea de sud, regiune de stepă, am avut o populație de diferite etnii care a fost schimbată cu altă populație etnică central europeană, care la fel a dispărut și acum este înlocuită cu alte naționalități. O schimbare majoră în sud – în alte regiuni schimbările nu sunt atât de drastice”, a subliniat Dorin Lozovanu.
Potrivit cercetătorului, migrația din prezent poate să ducă la micșorarea populației de etnie majoritară. Odată cu deschiderea frontierelor spre vest, cetățenii Republicii Moldova au cunoscut alte ţări decât Federația Rusă și putini doresc să se întoarcă acasă. „Avem o depopulare a teritoriului și, după cum vedem, pierdem generația noastră de populație majoritară. Rămânem tot mai putini, pleacă oamenii, cu părere de rău, şi acesta nu este un indicator bun”, a declarat cercetătorul.
Şeful Direcției patrimoniu cultural din cadrul Ministerului Culturii, Sergius Ciocanu, a spus la vernisarea expoziției că migrația generează schimbări cardinale în structura etnică. „Mulți cetățeni de-ai noștri s-au mutat cu traiul peste hotare, formând comunități etnice, și încearcă să nu piardă legătura cu ţara de origine. Comunitățile etnice care locuiesc aici la fel sunt lovite de aceleași procese, de fenomenul migraţiei”, a declarat Sergius Ciocanu.
Expoziția „Comunități etnice și diaspora în timp și spațiu” este vernisată în contextul conferinței internaționale cu același generic. Expoziția cuprinde peste 100 de hărţi din diferite perioade de dezvoltare ale Republicii Moldova. Evenimentul se desfășoară în perioada 29-30 iunie. Intrarea este liberă.