„BUN” anunță proteste dacă România nu va suplimenta bursele pentru tinerii din Moldova
Print Send by email
12:28, 19 Mai 2017

Reprezentanții Blocului Unității Naționale „BUN” anunță organizarea unor proteste la București și Chișinău, nemulțumiți de faptul că autoritățile române ar intenționa să renunțe la practica acordării de burse suplimentare la numărul celor prevăzute de protocolul de colaborare între ministerele educației din Republica Moldova și România.

Ion Leașcenco, președintele BUN, a declarat vineri, 19 mai, la o conferință de presă la IPN, că o asemenea decizie va afecta tinerii din Republica Moldova, care își doresc să facă studii de calitate. „Suntem profund revoltați că se întâmplă asemenea lucruri, mai ales în contextul în care la nivel guvernamental ambele părți au declarat despre procese integraționiste, despre un sistem educațional comun. Nu știm foarte clar explicația invocată, dar această situație neplăcută nu poate fi ignorată și tolerată.Vom adresa o scrisoare și vom cere suplimentarea numărului de burse pentru românii din Republica Moldova. În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a organiza acțiuni de protest”, a declarat Leașcenco.

Deputatul român Constantin Codreanu a declarat că autoritățile de la București, cel puțin pentru anul de studiu 2017-2018, intenționează să renunțe la practica  suplimentării numărului de burse. „Neoficial, în Republica Moldova ar exista nemulțumirea că un număr tot mai mare de tineri pleacă în România să își facă studiile. Chișinăul s-a mulțumit cu acest număr limitat de burse, de 2250. La București ni se spune că o parte din locurile care erau oferite suplimentar, 2850, nu erau ocupate în acești ani, de aceea nu s-a recurs la suplinirea lor. O explicație bizară”, consideră Constantin Codreanu.

Potrivit deputatului roman, numărul de burse acordat nu este singura problemă. Și metodologia de admitere pe care intenționează să o promoveze Guvernul României va îngreuna accesul tinerilor moldoveni la studii peste Prut. Potrivit lui Codreanu, se intenționează desființarea comisiilor mixte care colectau dosarele pe teritoriul Republica Moldova. Acum se discută câteva opțiuni de admitere: fie la Chișinău să fie organizat un târg educațional în cadrul căruia universitățile din România să colecteze dosarele, fie candidații din Moldova să meargă să depună dosarele direct la universitățile din România sau depunerea actelor să se facă online.

Protocolul de colaborare între Ministerul Educației al Republicii Moldova și cel din România, pentru anii de învățământ 2016 – 2019, semnat la 22 decembrie 2016, prevede acordarea a 2250 de burse.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Blocul ,,UNIREA" : ,,Unioniștii VOR MERGE uniți în electorală"Conferințe IPN [HD] | REPREZENTANȚI OFICIALI AI ORGANIZAȚIEI INTERNAȚIONALE INTERGUVERNAMENTALE ...
Conferințe IPN [HD] | CENTRUL PARTENERIAT PENTRU DEZVOLTAREConferințe IPN [HD] | Centrul pentru Jurnalism Independent
Vezi toate
banner creditex