Calitatea aerului în spaţiile publice închise în care nu se mai fumează s-a îmbunătățit

Calitatea aerului în spaţiile publice închise în care nu se mai fumează s-a îmbunătățit semnificativ ca urmare a respectării legii privind controlul tutunului, aprobată în 2015. Pe de altă parte, este alarmant nivelul înalt de poluare a aerului în încăperile în care se încalcă legea, arată un studiu realizat de Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate (PAS) în 25 de localuri de alimentație publică din Chişinău.

Potrivit studiului, prezentat într-o conferință de presă la IPN,  în restaurantele, cafenelele şi barurile în care nu se mai fumează, 14 din cele 25 verificate, concentrația de pulberi în suspensie PM 2,5 (amestec de particule cu o gamă largă de compoziții chimice și cu un diametru mai mic de 2,5 micrometri) s-a redus cu peste 26 ori, în comparație cu anul 2013, și alcătuiește în medie 14,7 mg/m3. Aceasta se încadrează în limitele normelor (≤15 mg/m3) pentru calitatea aerului stabilite de Agenţia de Protecţie a Mediului a SUA.

Expertul Centrului pentru Politici şi Analize în Sănătate, Ghenadie Ţurcanu, spune că situația privind nivelul înalt de poluare a aerului în încăperile localurilor de alimentație publică care încalcă legea antifumat este alarmantă. Aici s-a constatat un nivel de 338 μg/m3 de poluare a aerului cu pulberi în suspensie PM 2,5. Respectiv, persoanele, inclusiv cele sănătoase, trebuie să evite orice activitate în aceste încăperi.

Studiul a mai demonstrat că nu există nicio diferență între calitatea aerului atunci când în încăpere se fumează produse din tutun sau doar produse pe bază de plante, ierburi sau fructe, care nu conţin tutun, cum ar fi narghileaua sau țigările electronice.

Expertul PAS a menționat că localurile de alimentație publică care încalcă legea şi admit fumatul în încăpere au niveluri înalte de poluare a aerului, iar angajații şi clienții continuă să fie expuși la efectele nocive ale fumatului pasiv.

Studiul a fost realizat în orele de vârf de activitate a restaurantelor, cafenelelor şi barurilor. În procesul de identificare a localurilor s-a asigurat că funcționau sisteme de ventilație. Calitatea aerului a fost măsurată, cu dispozitivul de monitorizare a particulelor, numit SidePak Aerosol Monitor, pe parcursul a nu mai puţin de 30 min în interiorul fiecărui local.

Studiul a fost posibil grație proiectului „Moldova fără fum de tutun”, finanțat de „Campanian for Tobacco-Free Kids” și „Bloomberg Philanthropies” și implementat de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate.

  • ghenadie turcanu despre nivelul de poluare a aerului.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.