UE susține proiecte de îmbunătățire a relației dintre cele două maluri ale Nistrului

Uniunea Europeană susține şase proiecte menite să îmbunătățească relația dintre cele două maluri ale Nistrului. Proiectele, care sunt parte a Programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, au fost prezentate în cadrul unui eveniment public desfășurat la Chișinău pe 7 martie.

Cele șase proiecte sunt gestionate de organizații neguvernamentale din dreapta și din stânga Nistrului și au ca scop dezvoltarea sistemelor de protecție socială pentru peroanele cu dizabilități, dezvoltarea de inițiative comune ale organizațiilor societății civile și îmbunătățirea accesului şi a calității serviciilor din comunitate pentru locuitorii de pe ambele maluri.

Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, este convins că respectivele proiecte vor contribui la apropierea celor două maluri ale Nistrului. „Consider că este important ca oamenii să înțeleagă ceea ce îi unește şi ceea ce îi separă. Ei sunt obișnuiți cu aceste divizări şi uită că lucrurile ar putea fi altfel. Cetățenii pot valorifica oportunitățile de interacțiune şi colaborare fără a implica politica”, a spus diplomatul european.

În aceeași ordine de idei, viceprim-ministrul pentru reintegrare, Gheorghe Bălan, prezent la eveniment, și-a exprimat așteptarea că proiectele vor fi îndreptate la general spre îmbunătățirea relațiilor oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, iar în particular vor contribui la respectarea drepturilor omului, la promovarea libertății de exprimare şi îmbunătățirea vieţii la nivelul comunitar. „Cu o astfel de colaborare vom îmbunătăți nivelul de trai din ambele regiuni, iar susținerea financiară ne ajută să facem transformări reale”, a spus Gheorghe Bălan.

Victoria Onofreiciuc, manager de proiecte la Delegația UE, a precizat pentru IPN că cele șase proiectele selectate pentru finanțare şi-au început recent activitatea sau o vor începe în curând. Uniunea Europeană vine cu o contribuție de 80% din buget, cealaltă parte fiind acoperită de organizația coordonatoare a proiectului.

Suma totală investită de Uniunea Europeană în cele șase proiecte este de 3,7 milioane de euro.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.