Spitalele din Moldova operează cu prețuri mai mari de câteva ori la serviciile medicale. Aceasta după ce Catalogul tarifelor unice a fost modificat. Pacienții care nu au poliță de asigurare medicală vor simți și mai acut scumpirile scrie portalul E-sănătate, citat de IPN.
Potrivit modificărilor aprobate, consultația specialistului, tratarea unei carii, realizarea unei ecografii, radiografii – toate au devenit mai scumpe. De asemenea, s-au scumpit și taxele pentru spitalizare. În afară de faptul că o zi de internare va costa mai mult, în preț nu vor mai fi incluse alimentația și medicamentele. Astfel, dacă o zi în serviciul terapeutic costa 144 de lei, acum va costa 209 lei. În serviciul cardiologic o zi de internare va costa 345 de lei și nu 218 cum era până acum. În serviciul chirurgical patul pentru o zi de internare va costa 345 de lei. În serviciul cardio-chirurgical – 446 de lei, în loc de 299. De asemenea, o zi de reanimare va costa aproape 1000 de lei și nu 533, cum era până acum.
Intervențiile devin și ele mai scumpe, în funcție de specificul lor. De exemplu, o intervenție chirurgicală în caz de anevrism al arterelor periferice va costa 4600 de lei, în loc de 1900. Îndepărtarea chirurgicală a amigdalelor va costa 1007 lei, în loc de 82 de lei. Intervențiile de îndepărtare a sânului afectat de tumori maligne vor costa aproximativ 2000 de lei, în loc de 500 de lei. Totodată, au fost incluse tarife pentru o serie de investigații de înaltă performanță, care vor costa de la câteva mii de lei, până la câteva zeci de mii de lei.
CNA a realizat o expertiză a acestui document, încă pe când se afla în fază de proiect și a constatat că mai multe servicii medicale se scumpesc cu peste 400 de procente. Autorul expertizei a menționat că are rezerve în privința corectitudinii acestor tarife, însă obiecțiile autorității nu au fost luate în calcul.