În Moldova a crescut accesul copiilor cu urgenţe la serviciile medicale de calitate

Şansele de supravieţuire a copiilor care necesită servicii medicale de urgenţă şi  terapie intensivă, precum şi gradul de prevenire a accidentelor cu implicarea copiilor a sporit considerabil pe parcursul ultimilor ani. Acest lucru se datorează, în mare parte, reformei în sistemului de urgenţe pediatrice şi terapie intensivă, produsă prin regionalizarea acestor servicii medicale. Rezultatele reformei au fost trecute în revistă în cadrul unei conferinţe internaţionale „Calitatea serviciilor de sănătate şi siguranţa pacienţilor în asistenţa medicală acordată copiilor”, organizate la Chişinău în perioada 25-26 octombrie, de către Proiectul moldo-elveţian REPEMOL şi Ministerul Sănătăţii, transmite IPN.

Potrivit managerului REPEMOL, Silvia Morgoci, calitatea asistenţei medicale pediatrice a crescut datorită creării condiţiilor de tratament în spitalele regionale, furnizării de echipamente medicale performante, precum şi instruirea specialiştilor medicali. Mai mult ca atât, s-a schimbat şi viziunea personalului medical şi a sporit motivaţia acestuia şi angajamentul întru realizarea schimbărilor.

Deputatul Boris Golovin, membru al Comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie, a declarat că în anul 2008 a participat personal la lansarea acestui Proiect de regionalizare a serviciilor pediatrice de urgenţă şi terapie intensivă în calitate de viceministru al sănătăţii.

„Încă de atunci am simţit că acest proiect va fi unul care va produce o schimbare valoroasă în sistemul de sănătate din Republica Moldova şi în prezent, suntem cu toţi martori că această schimbare într-adevăr s-a produs. „Pentru asistenţă medicală de urgenţă de la crearea ei şi până în acest moment, nu a existat un proiect atât de inovativ şi care să intervină în aşa mod precum e REPEMOL. În ceea ce priveşte politicile de sănătate, proiectul a ţintit cele mai sensibile aspecte referitor la protecţia copilului şi creşterea accesului copiilor cu urgenţe la servii medicale de calitate”, a mai spus parlamentarul.

Ministra sănătăţii, Ruxanda Glavan, a declarat în debutul conferinţei că autorităţile îşi concentrează toate eforturile spre a oferi servicii mai sigure, mai calitative şi cât mai aproape de cetăţeni. Ministra a menţionat că pentru ea personal schimbările privind regionalizarea serviciilor pediatrice de urgenţă care au început la nivelul spitalicesc vor duce la schimbarea a întregului sistem de urgenţe.

„Este un exemplu elocvent, în primul rând, pentru cei din comunitatea medicală, care încă nu mai înţeleg sau din anumite motive nu acceptă regionalizarea serviciului prespitalicesc. Iată avem un exemplu adevărat care s-a întâmplat în Republica Moldova cu regionalizarea serviciului de urgenţă în pediatrie”, a notat Ruxanda Glavan.

Şefa Biroului de Cooperare a Elveţiei în Moldova, Simone Giger, a declarat că în urma activităţilor desfăşurate în cadrul proiectului, finanţat de către Guvernul Confederaţiei Elveţiene, s-au îmbunătăţit indicatorii din domeniul sănătăţii la copii şi s-a redus considerabil mortalitatea copiilor sub vârstă de sub cinci ani. În opinia sa, acest fapt poate servi un exemplu pentru alte domenii medicale. Potrivit ei, conferinţa internaţională reprezintă o oportunitate de a împărtăşi practicile bune din cadrul pediatriei pentru alte sectoare ale medicinei.

În urma implementării Proiectului „Regionalizarea Serviciilor Pediatrice de Urgenţă şi Terapie Intensivă în Republica Moldova”, în Moldova au fost formate trei centre regionale de asistenţă medicală de urgenţă şi terapie intensivă pentru copii în cadrul spitalelor regionale din Bălţi, Cahul şi Chişinău. Aceste centre deservesc pacienţi-copii din nordul, centrul şi sudul ţării prin intermediul unui concept inovator, crearea şi punerea în funcţiune a unităţilor de primiri urgenţe în spitale pentru asistarea imediată şi de calitate a copiilor în stări de urgenţă, precum şi prin investiţii în dotarea spitalelor cu echipamente, cu bioingineri, cu instrumente de calitate şi investiţii în sporirea cunoştinţelor şi capacităţilor personalului medical.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.