Lista medicamentelor compensate se extinde

Lista medicamentelor compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală va fi extinsă cu încă 65 de medicamente, până la 140 de denumiri comune internaţionale, transmite IPN.

Potrivit unor modificări operate de Ministerul Sănătăţii, cu medicamente compensate vor fi asiguraţi copiii şi tinerii până la 18 ani. Până în prezent, doar copiii până la 5 ani primeau medicamente compensate. Pe lângă medicul de familie, acum şi pediatrul va avea dreptul să prescrie medicamente compensate.

A fost simplificată şi procedura de obţinere a produselor farmaceutice compensate de către pacienţii care se confruntă cu unele maladii oftalmologice şi neurologice. Deja nu va mai fi necesar de a merge în comisii pentru obţinerea concluziei pentru reţete. La fel, a fost introdusă o modificare pentru a soluţiona problemele unui număr impunător de pacienţi care suferă de hepatită şi ciroză hepatică. Ei vor avea acces la medicamentul acid ursodeoxicolic, care până în prezent este oferit bolnavilor de alte maladii asemănătoare.

Durata pentru care se prescriu, pe un formular de reţetă, medicamentele compensate va fi majorată de la două la trei luni. În acest mod a fost exclusă necesitatea deplasării repetate şi neargumentate la medic pentru prescrierea tratamentului compensat.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, rata de compensare a medicamentelor pentru adulţi va fi de 70%, iar pentru copii – 100%. Preparatele compensate indicate în reţeta medicală vor fi eliberate de farmacia contractată de Compania Naţională de Asigurări în Medicină. Toate cheltuielile legate de compensarea medicamentelor din listă se efectuează din contul mijloacelor fondurilor asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală, în limita surselor financiare disponibile în acest scop.

Printre cele 65 de denumiri de medicamente noi se numără – Amoxicillinum, Cefuroximum, Ambroxolum, Ademetioninum, Silymarinum, Papaverinum, Pancreatinum, Diclofenacumum, Dexamethasonum etc. Lista în întregime poate fi accesată pe site-ul Ministerului www.ms.gov.md

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.