Piaţa farmaceutică autohtonă duce lipsă de circa 60 de denumiri de preparate medicamentoase, 32 dintre care nu au analogi. Comisia pentru importul produselor farmaceutice neînregistrate, necesare sistemului sănătăţii, a eliberat deja autorizaţiile de import pentru 20 de denumiri, iar pentru altele 12 decizia va fi luată în zilele următoare.
În lista produselor pentru care urmează să fie dat acceptul de import se regăsesc Oftagel 10 g, Nitrosorbid 10 mg, Imunofan 0,005%, Fenazepam 1,0/05 mg şi altele. Celelalte medicamente care lipsesc din farmaciile ţării pot fi substituite cu analogi din aceeaşi grupă farmacoterapeutică.
Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale anunţă într-un comunicat de presă, citat de IPN, că lipsa medicamentelor a fost stabilită în urma unui control efectuat la solicitarea Guvernului. Printre motivele care au dus la dispariţia unor produse medicamentoase sunt neprelungirea de către importatori a Certificatului de înregistrare a preparatului, refuzul unor producători de a livra produse farmaceutice în Republica Moldova pe motiv că preţurile de catalog nu acoperă costurile de producţie sau necorespunderea unor producători standardelor internaţionale, transpuse în legislaţia naţională.
Pentru a relua cu efect imediat aprovizionarea cu medicamentele de import lipsă, Agenţia Medicamentului a propus agenţilor economici condiţii atractive de înregistrare în Republica Moldova a produselor farmaceutice noi, precum şi a introdus procedura de autorizare simplificată a preparatelor medicamentoase. La fel, au fost simplificate cerinţele privind etichetarea şi ambalajul produselor. Agenţia a lansat şi negocieri cu producătorii internaţionali care în ultimii ani s-au retras de pe piaţa farmaceutică a ţării, în vederea reluării conlucrării. Unii deja şi-au manifestat interesul de a prezenta pachetul de documente pentru autorizarea medicamentelor produse.
În Catalogul naţional de preţuri de producător sunt indicate costurile a 4 396 de medicamente, iar în Nomenclatorul de stat al medicamentelor sunt trecute 5 716 de denumiri a produselor farmaceutice. Doar în luna august curent au fost autorizate 256 de medicamente noi, 70% dintre acestea fiind fabricate în ţările Uniunii Europene.