Persoanele dependente de dializă au nevoie de ajutor psihologic

Pe lângă faptul că trebuie să­-şi accepte boala și să se adapteze la un nou regim de viaţă, pacienţii dependenţi de aparatul de dializă au de luptat cu stresul şi anxietatea cauzate fie de pierderea serviciului, fie de izolarea de prieteni şi rude, deoarece insuficienţa renală presupune multe restricţii, inclusiv de ordin alimentar. Psihologii afirmă că persoanele dependente de dializă uneori, pur şi simplu, nu rezistă şi încearcă să-şi pună capăt zilelor, transmite IPN.

Directorul medical al Centrului de Dializă, Petru Cepoida, a declarat la o conferinţă de presă că aspectul psihologic al managementului pacienţilor dependenţi de dializă este extrem de important în optimizarea funcţionării Centrului. Potrivit lui, includerea pacientului în dializă este asociată cu modificarea semnificativă a modului de viaţă, cel puţin la etapa iniţială. Asistenţa psihologică este şi mai importantă pentru Centru, în condiţiile în care ponderea pacienţilor noi constituie 30%.

Psihologul Centrului, Diana Ştirbu, a declarat că dializa, fiind vitală pentru persoanele diagnosticate cu boala cronică renală, presupune o dependenţă pe viaţă, pe care un pacient, dacă nu are susţinere psihologică, atât din partea medicilor specialişti, cât şi a familiei, o acceptă foarte dificil sau chiar poate genera unele acţiuni din partea bolnavului cu sfârşit tragic.

„Psihologul lucrează cu fiecare pacient în parte şi poate interveni la mai multe niveluri – educaţie şi consiliere, evaluarea şi abordarea modificărilor psio-comportamentale, evaluarea periodică a calităţii vieţii, ca într-un final să conştientizeze că ei nu sunt victimele unei boli necruţătoare, ci adevăraţi luptători pentru viaţă”, a notat psihologul.

De la începutul anului, Centrul de Dializă a efectuat aproape 17 mii de dialize şi a deservit 300 de pacienţi. Actualmente Centrul deserveşte jumătate din pacienţii dependenţi de dializă din Republica Moldova. Pacienţii au una-două, chiar şi trei şedinţe de dializă pe săptămână.

Evenimentul a fost organizat în contextul Zilei Mondiale de prevenire a suicidului, marcată pe 10 septembrie.

  • diana stirbu despre pacienti.mp3
  •     0
  •   

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.