A fost lansată Săptămâna Europeană a Energiei Durabile

Cea de-a treia ediţie a Săptămânii Europene a Energiei Durabile a fost lansată luni, 13 iunie, în Grădina Publică „Ştefan cel Mare” din capitală. Astfel, timp de şapte zile, în Chişinău, dar şi în oraşele Călăraşi, Orhei şi Bălţi, vor avea loc un şir de activităţi tematice, toate fiind organizate de către Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova, transmite IPN.

În perioada 13-19 iunie, oamenii vor putea participa la expoziţii, la prezentarea mai multor proiecte, mese rotunde, proiecţii de film. De asemenea, vor fi organizate seminare pentru profesori şi studenţi ai Universităţii Tehnice din Moldova. Săptămâna Europeană a Energiei Durabile se va încheia cu evenimentul „Sun dă-i Fest, un concert alimentat cu varii activităţi distractive – expoziţie de tehnologii de energie regenerabilă şi activităţi pentru copii.

Prezent la evenimentul de inaugurare, şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, a declarat că Săptămâna Europeană a Energiei Durabile a fost iniţiată cu scopul de a genera idei noi, inovaţii, tehnologii pentru energia sustenabilă. Un alt scop este iniţierea discuţiilor referitor la diversificarea surselor de energie sustenabilă. „Un lucru foarte important pentru cetăţenii Republicii Moldova este să-şi poată permite mai uşor această energie”, a declarat Pirkka Tapiola.

Ambasadorul a apreciat faptul că Parlamentul a adoptat proiectul de lege cu privire la energia regenerabilă. „Odată ce avem legea, e timpul să o şi implementăm. Trebuie întreprinse eforturi adevărate atât din partea Guvernului, autorităţilor locale, cât şi din partea cetăţenilor pentru a transpune în practică această energie durabilă, pentru ca aceasta să fie mai des utilizată. Pe de altă parte, ca facturile pe care le plătiţi să fie mai uşor de gestionat”, a declarat Pirkka Tapiola.

Viceministrul economiei, Valeriu Triboi, a menţionat că, atât eficienţa energetică cât şi valorificarea surselor de energie din sursele regenerabile, sunt pe agenda de lucru a Guvernului şi a Ministerului Economiei. Totodată, acest subiect este abordat la toate discuţiile cu membrii comisiilor europene de profil şi cu toţi partenerii de dezvoltare.  „Noi înţelegem cât este de important ca într-o ţară, unde nu avem resursele noastre energetice proprii, să avem o eficienţă energetică, să avem o valorificare a surselor din energia regenerabilă”, a declarat Valeriu Triboi.

Viceministrul a menţionat că drept scop pentru următorii patru ani este atingerea cotei de 17% energie regenerabilă din totalul consumului de energie.

Săptămâna Europeană a Energiei Durabile (EUSEW) a fost lansată pentru prima dată în anul 2006 la nivel european. EUSEW reuneşte sute de organizaţii şi persoane din întreaga Europă şi de dincolo frontierele ei pentru a încuraja schimbul de practici de succes şi a inspira noi idei, de a contribui la realizarea obiectivelor UE 2020 cu privire la energie şi climă în ceea ce priveşte emisiile de gaze cu efect de seră, eficienţa energetică şi sursele de energie regenerabilă. În Republica Moldova, evenimentul este organizat pentru a treia oară.

  • valeriu triboi despre energia regenerabila.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.