Participanții formatului 5+2, îndemnați să examineze respectarea drepturilor în stânga Nistrului
Print Send by email
13:06, 02 Iun 2016

Asociația Promo-LEX solicită inițierea procedurilor pentru crearea unor mecanisme legale și credibile pentru protejarea drepturilor locuitorilor din regiunea transnistreană. Solicitarea, care este adresată către reprezentanții Republicii Moldova, OSCE, ai Ucrainei, Federației Ruse, Uniunii Europene și Statelor Unite ale Americii, se conține într-un apel lansat în contextul reluării, joi, 2 iunie, a procesului de negocieri în formatul 5+2 la Berlin, transmite IPN.

Promo-LEX se adresează participanților la negocierile în formatului 5+2 să inițieze un proces de identificare a unor instrumente ad-hoc și temporare, care ar permite atât monitorizarea situației privind drepturile și libertățile fundamentale, cât și apărarea lor într-un mod transparent, corect și eficient. „Acest proces trebuie să includă invitarea și participarea unui cerc larg de experți și actori relevanți, inclusiv din partea organizațiilor neguvernamentale locale, naționale și internaționale”, se spune în apelul Asociației.

Potrivit experților Promo-LEX, în regiunea transnistreană există numeroase probleme legate de monitorizarea și respectarea drepturilor omului. Potrivit lor, acestea sunt lipsa oricăror instrumente eficiente de monitorizare și apărare a drepturilor sociale, politice, culturale si economice. De asemenea, Asociația este îngrijorată de lipsa oricărui interes privind mediul în care se dezvoltă și activează societatea civilă, apărătorii drepturilor omului și libertatea presei din regiunea transnistreană.

Asociația consideră că aspectele ce țin de drepturile omului sunt elemente de bază care vor contribui pozitiv la procesul de identificare a soluțiilor pentru soluționarea pașnică și politică a problemei transnistrene. În opinia membrilor Asociației, ignorând aceste aspecte, procesul de negocieri va rămâne unul formal, ineficient și fără rezultate, așa cum a fost de la bun început.

Membrii Promo-LEX solicită aplicarea uniformă a principiilor răspunderii juridice pentru a responsabiliza persoanele care dețin controlul asupra unui teritoriu sau care abuzează ori încalcă drepturile fundamentale ale omului.

Negocierile în formatul 5+2 au fost reluate după o pauză de doi ani. Ultima rundă de negocieri a avut loc la Viena, în iunie 2014.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Reprezentanți ai Uniunii Pensionarilor din RM: Sărăcia în creștere ne distrugeConferințe IPN [HD] | Demisia CEC - imperativul momentului
Conferințe IPN [HD] | Lansare proiect ,,Diaspora Business Connection"Conferințe IPN [HD] | Lansarea cărții Bodnariu și evenimentele  europarlamentare
Vezi toate
banner creditex