Toate femeile, cu vârsta cuprinsă între 25 şi 61 de ani, sunt îndemnate să efectueze screeningul colului uterin pentru a preveni îmbolnăvirea şi a depistă la timp cancerul cervical. Începând cu 10 mai şi până pe 25 august, instituţiile medicale primare din ţară vor organiza examenul ginecologic profilactic printr-o modalitate nouă – prelevarea citologiei în mediu lichid. Ministerul Sănătăţii a emis un ordin în acest sens, transmite IPN.
Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, fiecare femeie din grupul ţintă trebuie să se prezinte la cabinetul de examen ginecologic profilactic, unde va beneficia de testul de prelevare a citologiei în mediu lichid. Dacă pacientei i se depistează o patologie, va fi examinată suplimentar prin colposcopie. Totodată, personalul medical responsabil de examinarea femeilor va fi instruit în legătură cu tehnicile de recrutare a pacientelor şi prelevarea citologiei în mediu lichid.
Screeningul colului uterin se realizează o dată la trei ani şi este acoperit integral din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală. Prin intermediul acestuia pot fi prevenite până la 80% din cazurile de cancer de col uterin. Anual, în ţară, sunt înregistrate între 300 şi 350 de cazuri noi de cancer de col uterin. În fiecare an, circa 180 de femei decedează de cancer de col uterin din motiv că se adresează tardiv la medic. Această maladie se plasează pe locul şapte în structura bolilor oncologice.
Cancerul cervical afectează preponderent femeile tinere. Cele mai multe cazuri survin în perioada de vârstă cuprinsă între 35 şi 60 de ani. Îngrijorează şi faptul că mortalitatea provocată de cancerul cervical rămâne a fi foarte înaltă, cauza fiind depistarea cancerului în stadii tardive. Circa 56% din cazuri sunt descoperite în stadiile III şi IV.
Datele statistice din Europa arată că, anual, aproape 60 de mii de femei dezvoltă cancer de col uterin şi 30 de mii decedează din cauza acestuia. La nivel global, cancerul de col uterin se situează pe locul trei ca frecvenţă între formele de cancer în rândul femeilor, cu o incidenţă anuală de peste 530 de mii de cazuri noi şi 275 de mii de decese.