Drepturile utilizatorilor de internet, discutate la Moldova ICT Summit 2016

Drepturile şi obligaţiile pe care le au cetăţenii în viaţa reală trebuie să fie respectate şi în lumea virtuală. De această părere sunt autorităţile, dar şi mai mulţi experţi internaţionali care au pus în discuţie drepturile şi libertăţile fundamentale ale utilizatorilor de internet din Republica Moldova, la Moldova ICT Summit 2016. Prezent la eveniment, ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău, Pirkka Tapiola, a subliniat necesitatea existenţei unei legi care ar proteja cetăţenii de pericolele din lumea virtuală. Oficialul a menţionat, însă, că această lege nu ar trebui să încalce drepturile omului, transmite IPN.

Ministrul Tehnologiilor Informaţiei şi Comunicaţiilor, Vasile Botnari, a spus că utilizatorii de internet trebuie să fie informaţi despre riscurile existente în lumea virtuală. În acest context, oficialul a subliniat importanţa unor prevederi legislative care să protejeze maturii, şi în mod special copiii, atunci când aceştia utilizează internetul.

Într-o altă ordine de idei, Vasile Botnari a afirmat că aceleaşi drepturi şi responsabilităţi pe care persoanele le au în viaţa reală ar trebuie să fie respectate şi în lumea virtuală. Potrivit lui, guvernarea este capabilă să facă spaţiu virtual unul sigur şi protejat, dar şi să diminueze la maximum efectele negative pe care le poate aduce internetul.

Şeful Oficiului Consiliului Europei la Chişinău, Jose-Luis Herrero, a declarat că utilizarea internetului, pe lângă posibilităţi, însumă şi multe riscuri precum traficul de fiinţe umane, actele de terorism. În opinia oficialului european, este de datoria guvernării să combată efectele negative ale internetului şi să asigure securitatea în lumea virtuală.

Referindu-se la proiectul de lege privind tehnologiile informaţionale, cu denumirea generică „legea Big Brother”, oficialul a declarat că aceasta trebuie să fie expertizată la nivel internaţional. În opinia ambasadorului UE la Chişinău, ar trebui să se muncească asupra acestei legi, pentru a se găsi linia de mijloc între libertate şi securitate.

Moldova ICT Summmit 2016 este la cea de-a şaptea ediţie. Potrivit organizatorilor, evenimentul constituie o platformă pentru un dialog efectiv între participanţii-cheie din domeniul TIC, în vederea dezvoltării industriei TIC şi implementării eficiente TIC în cadrul sectoarelor tradiţionale.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.