Instituţiile de resort din Republica şi Italia vor semna un acord de colaborare bilaterală în domeniul culturii care va intensifica implementarea acţiunilor concrete de promovare a valorilor culturale şi susţinere a proiectelor din diverse domenii ale culturii. Aceasta este una din concluziile la care s-a ajuns în cadrul întrevederii ministrului culturii Monica Babuc cu ambasadorul Italiei la Chişinău, Enrico Nunziata. Oficialii au discutat despre posibilităţile de dezvoltare a cooperării bilaterale în domeniul culturii, transmite IPN cu referire la un comunicat al Ministerului Culturii.
Monica Babuc a pledat fructificarea posibilităţilor de intensificare a relaţiilor bilaterale culturale prin schimbul de informaţii referitor la desfăşurarea acţiunilor şi proiectelor culturale comune precum expoziţii de artă plastică şi artizanat, evenimente culturale de importanţă internaţională, precum şi facilitarea participării reciproce a colectivelor artistice şi reprezentanţilor la aceste manifestări. Ministrul Culturii a vorbit despre aprecierea înaltă de care se bucură cultura italiană în Republica Moldova, remarcând succesul şi admiraţia din partea publicului autohton a artiştilor italieni la festivalurile internaţionale desfăşurate în Republica Moldova. Monica Babuc a solicitat sprijinul privind formarea profesională a restauratorilor moldoveni în Italia, ţară recunoscută pentru cele mai bune practici în domeniu. Oficialul şi-a exprimat convingerea că bunele noastre tradiţii de educaţie artistică pot fi transpuse în schimburi culturale mai intense şi de o mai mare vizibilitate.
La rândul său Enrico Nunziata a mulţumit pentru evenimentele culturale organizate în comun cu instituţii culturale din Republica Moldova, precum Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” şi Sala cu Orgă, exprimând susţinerea plenară în continuarea şi diversificarea acţiunilor culturale comune pe diferite paliere ale domeniului. Ambasadorul s-a arătat interesat în oferirea expertizei italiene la restaurarea obiectivelor de patrimoniu şi organizarea unei expoziţii a ceramicii de Cucuteni în ţara sa de baştină. Demnitarul italian a mai remarcat că proiectele culturale sprijinite de către Ambasada Italiei sunt menite să contribuie la reintegrarea culturală şi consolidarea societăţii, accentuând în context necesitatea valorificării diasporei moldoveneşti din Italia.