Barajul lacului Ghidigici nu prezintă pericol iminent, experţi

Starea barajului lacului Ghidighici nu prezintă pericol iminent. Totuşi, acesta nu întruneşte condiţiile de securitate impuse, iar cea mai gravă problemă este că nu poate fi calculat debitul apei deversate. Acestea sunt concluziile experţilor, care au discutat despre situaţia barajului în cadrul comisiei parlamentare de profil, transmite IPN.

Reprezentanţii Serviciului de Informaţii şi Securitate au sesizat autorităţile despre riscurile de inundaţie în urma unei eventuale cedări a barajului. „Mecanismul de evacuare şi stabilire a nivelului apei este într-un profund proces de coroziune şi în ultimii 30 nu a fost reparat. Eventuale riscuri ar putea apărea în situaţii excepţionale şi într-o primăvară după o iarnă cu multă zăpadă”, a spus vicepreşedintele SIS, Ruslan Munteanu.

„Dacă barajul se va rupe, unda de apă va fi de 4,9 metri şi prima localitate afectată în  în proporţie de 27% va fi Vatra, aici apa va ajunge în cinci minute. În municipiul Chişinău apa ar ajunge în 25 de minute”, a menţionat colonelul Alexandru Oprea, şef-adjunct al Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale.

Potrivit directorului Agenţiei Apele Moldovei, Arcadie Calaraş, nu există factori tehnici şi naturali care ar prezenta riscuri pentru deteriorarea barajului, factorul uman însă ar putea afecta funcţionalitatea acestuia. În acest moment nu există un proiect pentru restabilirea întregului complex Ghidighici, vor fi reparate doar câteva segmente.

Lucrările de reconstrucţie a evacuatorului de fund au început pe 10 decembrie curent, din Fondul Ecologic Naţional fiind alocată suma de 2, 6 mln lei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.