Peste 460 de mii de cetăţeni moldoveni au beneficiat de regimul liberalizat de vize cu UE timp de un an, de când acesta a fost acordat, transmite IPN. Ministrul de externe, Natalia Gherman, şi şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, au remarcat într-o conferinţă de presă comună că foarte puţini cetăţeni moldoveni au primit interdicţie de a intra în spaţiul Schengen sau au încălcat regimul de şedere, ceea ce e un semn bun.
Natalia Gherman, făcând o retrospectivă a evenimentelor, a spus că la primul summit al Parteneriatului Estic de la Praga, în 2009, s-a declarat că o mobilitate sporită în spaţiul comunitar este prioritate. Ulterior, în 2010 Republica Moldova a fost primul stat din Parteneriatul Estic care a lansat negocierile pentru a primi regim liberalizat de vize, iar în 2011 a primit planul de acţiuni privind condiţionalităţile pentru a-l obţine. Peste 3 ani, la 28 aprilie 2014, UE a permis cetăţenilor moldoveni cu paşaport biometric să călătorească fără vize în spaţiul Schengen.
Republica Moldova a devenit primul stat din Parteneriatul Estic care a obţinut regim liberalizat de vize şi rămâne unicul în acest sens. Potrivit Nataliei Gherman, acum Moldova este o resursă de bune practici în acest domeniu pentru Ucraina, Georgia şi Armenia. Oficialul a subliniat că s-a majorat numărul de paşapoarte biometrice eliberate, inclusiv pentru cetăţenii rezidenţi în regiunea transnistreană.
Şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, a menţionat că Republica Moldova nu a obţinut abolirea regimului de vize cu UE pentru că statele europene ar fi indulgente faţă de această ţară, ci fiindcă a aplicat reforme concrete. Diplomatul a adăugat că UE a susţinut financiar implementarea reformelor acordând 21 de milioane de euro ţării în acest proces.
Timp de un an 1355 de cetăţeni moldoveni nu au fost admişi în spaţiul Schengen, iar peste 2300 au încălcat regimul de şedere. Pirkka Tapiola a apreciat că această rată este foarte mică la nivel global, dar a adăugat că autorităţile trebuie să tindă să o diminueze.
Cei doi oficiali s-au referit la vizita în Moldova a preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, la 28 aprilie, spunând că această vizită este simbolică la un an de la abolirea regimului de vize şi e un semn că relaţiile dintre Moldova şi UE nu s-au răcit.
Natalia Gherman şi Pirkka Tapiola au mai comunicat că şi în acest an în Moldova va fi marcată Ziua Europei. Pe 10 mai la Chişinău vor avea loc mai multe eveniment cu această ocazie, iar pe 16 mai Ziua Europei va fi marcată la Soroca, unde va avea loc şi deschiderea cetăţii care a fost renovată din bani europeni.