Cei 250 de oameni aflaţi în probaţiune din raionul Floreşti vor beneficia de serviciile primului centru de reabilitare din ţară. Persoanele care au fost eliberate condiţionat din penitenciare sau au fost condamnate condiţionat vor avea programe atât de consiliere, pentru a se putea integra mai uşor în societate, cât şi de pregătire profesională, având posibilitatea să înveţe mai multe meserii. Centrul a fost lansat joi, 2 octombrie, transmite IPN.
Vladimir Popa, şeful Oficiului central de probaţiune al Republicii Moldova, a menţionat la evenimentul de deschidere, că unor oameni le este foarte greu să se reintegreze în societate şi din acest considerent s-a decis crearea unor astfel de centre. Centrul de reabilitare din Floreşti este lansat în cadrul unui program-pilot, iar după ce vor fi analizate rezultatele acestuia vor fi deschise astfel de centre şi în sudul, și centrul ţării.
Şeful Oficiului central de probaţiune a comunicat jurnaliştilor că în cadrul acestui centru beneficiarii vor avea fie program în comun cu alţii, fie individual, în funcţie de decizia instanţei de judecată. Tot instanţa va stabili dacă persoana va fi obligată să frecventeze acest centru. Cei care nu vor fi obligaţi pot solicita individual să beneficieze de consiliere sau de pregătire profesională. Centrul pregătește specialiști în reparaţia calculatoarelor şi tehnicii periferice, în tâmplărit şi olărit. Vladimir Popa a comunicat că beneficiarii centrului vor repara calculatoare, vor repara mobila stricată şi vor confecţiona diferite lucruri, ulterior acestea vor fi puse în comerţ, iar cei care au muncit vor câştiga astfel şi nişte bani până vor reuşi să se angajeze.
Viceministrul justiţiei, Sabina Cerbu, a spus că s-a decis crearea unui astfel de centru după ce a fost urmărită practica altor state. De exemplu, în România au fost deschise ateliere de reabilitare care asigură mai multe locuri de muncă pentru aceste persoane. Și în Eleveţia există un astfel de atelier, în care anual îşi ispăşesc pedeapsa circa 1600 de condamnaţi, aceştia lucrând la reciclarea deşeurilor din care produc opere de artă sau diferite lucruri utile precum pungi şi plicuri.
Potrivit datelor oficiale, în luna august anul curent, în Moldova se aflau în probaţiune aproape 11 mii de persoane. La biroul de probaţiune din Floreşti sunt înregistrate 210 persoane, dintre care 8 minori.
Centrul de reabilitare a persoanelor eliberate de pedeapsă penală este parte a strategiei de reformare a justiţiei susţinută din fondurile UE.