Guvernanţii sunt îndemnaţi să-şi asume prin fapte angajamentul luptei împotriva corupţiei

Proiectul cu privire la adoptarea modificărilor necesare prevenirii şi combaterii corupţiei, conflictelor de interese şi prevenirii riscurilor de corupţie a figurat pe ordinea de zi a 2 şedinţe ale Guvernului, din 25 şi 28 iunie, pentru a nu se mai regăsi ulterior în versiunile finale ale agendei Cabinetului de miniştri.

Preşedintele Alianţei Anticorupţie, Olga Bîtcă, a declarat, într-o conferinţă de presă la IPN, că proiectul conţine un set de prevederi extrem de utile pentru a completa politicile deja existente, elaborate pe parcursul ultimilor 12 ani, dar au şi lacune ce trebuie înlăturate. Este vorba, spre exemplu, de noţiunea de funcţionar public, care nu este explicată suficient şi nu acoperă în totalitate persoanele angajate în sectorul public. De asemenea, este nevoie să se introducă sancţiuni pentru ne-declararea conflictului de interese, când acesta deja a survenit. Aceste insuficienţe sunt acoperite de acest proiect de lege.
 

Preşedintele Alianţei Anticorupţie consideră necesar ca integritatea profesională a funcţionarilor publici să fie testată deja din august 2014. „Toate prevederile sunt necesare pentru a asigura prevederile convenţiilor deja semnate, pentru a implementa Planul şi Strategia Naţională Anticorupţie şi, nu în ultimul rând, pentru a respecta Acordul de Asociere. Oricare ar fi motivul invocat de guvernanţi pentru această întârziere, solicităm să fie votat cât mai curând acest proiect”, a declarat Olga Bîtcă.

Reprezentanţii societăţii civile au dat exemplul situaţiei companiei de construcţii Glorinal, care, potrivit lor, reprezintă un act de corupţie la nivel înalt, trecut cu vederea. Directorul executiv al Institutului de Politici Publice (IPP), Arcadie Barbăroşie, a declarat că societatea civilă cere anularea deciziei Cabinetului de miniştri din 29 iunie anul curent, de a scuti compania Glorinal de datoria de 25 de milioane de lei faţă de bugetul de stat.

Arcadie Barbăroşie a mai spus că societatea civilă are mai multe întrebări care vizează relaţia între stat şi această companie şi se declară nemulţumită de comportamentul preferenţial manifestat faţă de un actor privat, contrar legii privind ajutorul de stat.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.