Elevii din Moldova vor concura la olimpiadele internaţionale din Turcia

Câştigătorii olimpiadelor din Moldova, la proba de limbă turcă, vor avea ocazia să reprezinte cultura Moldovei, concurând la cele 16 olimpiade internaţionale din Turcia, alături de  alţi olimpici din 160 de ţări. În cadrul Festivalului Limbii şi Culturii din Moldova, desfăşurat de către liceele moldo-turce din Republica Moldova, au fost premiaţi pentru prima dată şi olimpicii la proba limba şi literatura română, transmite IPN.

Evenimentul a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici”. Au fost prezentate dansuri şi cântece din diferite ţări, precum şi recitaluri de poezie în limba română şi limba turcă.
Organizarea acestui festival a început în septembrie anul trecut. În urma colaborării între Direcţia generală educaţie, tineretului şi sport (DGETS) a municipiului Chişinău şi cele patru licee teoretice „Orizont” din Moldova, a fost constituită o comisie din specialişti, care a jurizat elevii participanţi la probele recital de poezie, dans şi cântec tradiţional, oferindu-se premii băneşti în valoare totală de peste 13 mii de lei.

„Anul acesta a fost încadrată pentru prima dată cultura română. Iniţiativa aparţine celor de la liceele teoretice „Orizont”. De cinci ani colaborăm cu ei, sunt foarte receptivi şi foarte activi, dar cel mai important fapt  e că  iubesc arta”, a spus Valentina Cujbă, şef adjunct al DGETS.

Ambasadorul Turciei în Republica Moldova, Mehmet Selim Kartal, a spus că Moldova şi Turcia au un trecut comun, dorind multă pace, atât Moldovei, cât şi Turciei. „Avem o cultură care uneşte ţările noastre. Sunt sigur că, dacă toţi copiii noştri vor continua să fie educaţi atât de frumos, viitorul nostru va fi foarte luminos”, a spus ambasadorul.

Consilierul prim-ministrului în domeniul educaţiei, culturii şi sportului, Leonid Bujor, prezent la acest eveniment, a adus mulţumiri organizatorilor şi participanţilor din partea premierului Iurie Leancă. „Relaţiile dintre Moldova şi Turcia sunt relaţii amicale, sunt relaţii între două state care se respectă reciproc şi se consideră prietene”, a menţionat Leonid Bujor.

Festivalul Limbii şi Culturii din Moldova este organizat pentru prima dată, având la bază tradiţia concursului „Moldova – plai de cântec şi de dor”. În premieră în concurs au fost incluşi şi olimpicii la limba română.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.