Festivităţile dedicate unui sfert de secol de la retragerea trupelor sovietice din Afganistan au început sâmbătă, 15 februarie, la Chişinău, cu o liturghie la Catedrala Mitropolitană „Naşterea Domnului” şi un miting solemn la Complexul Memorial „Feciorilor Patriei – Sfântă Amintire”, transmite IPN.
Mitingul, la care au participat circa 500 de persoane, a început cu alocuţiunea preşedintelui Uniunii veteranilor Războiului din Afganistan. Mihail Mocan a declarat că sacrificiile aduse în război nu au fost în zădar. Atunci au fost puse bazele contracarării unor fenomene ca terorismul, radicalismul şi traficul de droguri.
Preşedintele Parlamentului, Igor Corman, i-a îndemnat pe veterani să participe la educaţia tinerei generaţii prin propriile exemple de patriotism şi vitejie, pentru a avea cui încredinţa parcursul european al Republicii Moldova. Iar vicepremierul Tatiana Potâng a promis participanţilor la miting că Guvernul va face tot posibilul pentru a-i susţine.
Deşi nu a fost prezent la miting, preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a transmis un mesaj, în care şi-a exprimat respectul faţă de faptele de vitejie ale celor peste 10 mii de tinerii moldoveni care, urmând jurământul depus, au luptat în Afganistan.
Mitingul s-a încheiat cu un moment de reculegere şi depuneri de flori. Apoi s-au dat citirii numele celor 301 de moldoveni decedaţi în războiul din Afganistan. Pe teritoriul complexului a fost improvizată şi o bucătărie de campanie, unde foştii combatanţi au fost gustat terci ostăşesc şi 50 de grame de vodka. Postul public Radio Moldova a difuzat un program muzical, cu melodii tematice.
În fiecare an, Republica Moldova îi comemorează, la 15 februarie, pe militarii căzuţi în războiul din Afganistan, din anii 1979-1989. În acel război au participat peste 12 mii de ostaşi moldoveni. Mulţi din cei care s-au întors acasă au grade de dizabilitate. În acest an, Guvernul a alocat 210 mii de lei, din fondul de rezervă, pentru activităţile consacrate aniversării a 25-a de la retragerea trupelor.