Publicul trebuie să ştie cine deţine controlul instituţiilor media, opinii

Publicul trebuie să ştie cine deţine controlul instituţiilor media din Republica Moldova, astfel încât publicul să înţeleagă punctele de vedere susţinute de media. Ideile au fost expuse în cadrul conferinţei anuale „Accesul la informaţie şi transparenţa în procesul decizional: legislaţie, realitate, perspective”, ediţia X, transmite IPN.

Prezent la eveniment, ambasadorul SUA în Republica Moldova William Moser a spus că rolul jurnalistului într-o democraţie sănătoasă nu poate fi supraapreciat, iar pentru ca presa să-şi facă bine meseria, trebuie să fie independentă de stat şi de influenţa politică excesivă. Orice ţară trebuie să fie foarte atentă atunci când este vorba despre restricţii de orice fel în mass media, care restricţionează dreptul fundamental la informare.

Potrivit ambasadorului, actualmente în Republica Moldova există anumite probleme care îl preocupă, în special concentrarea mass media în mai puţine mâini şi lipsa transparenţei privind finanţarea acesteia. Uneori vedem şi cazuri de suprimare a punctelor de vedere, ceea ce SUA condamnă cu vehemenţă, a spus ambasadorul.

Tudor Darie , directorul portalului de ştiri Unimedia, a remarcat că presa în Republica Moldova este politizată: fie că apără partidele, fie că le critică. „Dacă trebuie să alegi între interesul politicului şi cel al cetăţenilor, atunci trebuie de ales cetăţeanul”, a declarat Darie.

Jurnalista Lilia Zaharia, de la Asociaţia Presei Independente, a spus că pe lângă rolul de a informa, jurnalistul este obligat să respecte şi viaţa privată. De aceea informaţia oferită publicului trebuie să fie obiectivă şi corectă, a spus jurnalista.
 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE