Reformatorii acţionează în judecată concesionarea Aeroportului

Guvernul, Agenţia Proprietăţii Publice şi Asociaţia „Avia Invest” sunt chemaţi în instanţa de judecată să prezinte informaţii despre legalitatea iniţierii proiectului parteneriatului public-privat privind concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău (AIC) şi modalitatea de concesionare a activelor întreprinderii. Cererea de chemare în judecată a fost depusă de 7 deputaţi liberal reformatori la Judecătoria sectorului Buiucani joi, 24 octombrie.

Avocatul Teodor Cârnaţ, care reprezintă interesele în instanţă ale celor 7 deputaţi liberal reformatori, a menţionat în cadrul unei conferinţe de presă la IPN, că reclamanţii solicită anularea hotărârii Guvernului de iniţiere a proiectului parteneriatului public-privat pentru concesionarea AIC şi anularea hotărârii Guvernului din 30 mai anul curent privind concesionarea activelor AIC.

Teodor Cârnaţ a spus că cererea deputaţilor vine în contextul deciziei Curţii Constituţionale din 8 octombrie, potrivit căreia a fost sistat procesul de examinare a actelor administrative privind concesionarea AIC. Curtea Constituţională a sistat examinarea cererii motivând că actele administrative indicate sunt susceptibile de control al legalităţii care ţine de competenţa instanţelor de drept comun. Deputaţii au urmat indicaţiile Curţii Constituţionale şi au depus cererea la o instanţă de judecată de drept comun.

„Ca avocat, am mai multe motive să pun la îndoială legalitatea hotărârilor Guvernului cu privire la procedura de concesionare a AIC. Un prim exemplu este decizia semnată de fostul prim-ministru Vlad Filat pe 19 iunie 2012 conform căreia este iniţiat proiectul parteneriatului public-privat de concesionare a AIC. Din surse oficiale s-a demonstrat că pe 19 iunie 2012 nu a avut loc o şedinţă a Guvernului cu un astfel de subiect inclus pe ordinea de zi”, a mai spus avocatul reclamanţilor.

Acesta a spus că în procesul de concesionare a activelor AIC au fost încălcate mai multe legi printre care Legea privind actele normative ale Guvernului şi Legea pentru asigurarea transparenţei procesului decizional. Aceasta deoarece proiectul de concesionare a AIC nu a fost făcut public, iar concursul organizat de Agenţia Proprietăţii Publice a fost închis, ceea ce este o încălcare a prevederilor Constituţiei. O altă încălcare, în opinia reclamanţilor, este şi hotărârea Guvernului din 30 mai privind concesionarea activelor AIC, deoarece un Guvern demisionar în exerciţiu nu poate să se implice în treburi de interes naţional. Decizia a fost aprobată de un Guvern care nu avea capacitatea deplină pentru a aproba o astfel de hotărâre.

Avocatul a concluzionat că au fost încălcate drepturile oamenilor de a cunoaşte informaţiile de interes public. Mai ales că procesul de concesionarea AIC a fost în detrimentul interesului naţional şi, cel mai grav, Guvernul şi-a încălcat propriul regulament de activitate care prevede transparenţa în procesul decizional.

  • teodor carnat despre hotararile guvernului.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.