Raport european evaluează nivelul discriminării rasiale în Moldova

În ultimii cinci ani, R. Moldova a înregistrat unele progrese în domeniul combaterii rasismului şi discriminării rasiale, însă lipsa datelor statistice coerente împiedică o evaluare complexă a situaţiei. Aceasta este una din constatările unui raport, publicat astăzi de Comisia Europeană împotriva Rasismului şi a Intoleranţei (ECRI), transmite IPN.

De la publicarea raportului precedent, în decembrie 2008, ECRI a constatat că autorităţile moldoveneşti au demonstrat dorinţă de a întreprinde reforme majore, inclusiv reforma sistemului de justiţie.

Astfel, ECRI salută asemenea evoluţii pozitive cum ar fi adoptarea Legii cu privire la asigurarea egalitatăţii; reforma instituţiei Ombudsmanului; sprijinirea romilor printr-un plan de acţiuni; înregistrarea celor mai multe grupuri religioase minoritare, inclusiv a unei comunităţi musulmane etc.

În acelaşi timp, ECRI a identificat mai multe deficienţe. De exemplu, un număr considerabil de persoane aparţinând minorităţilor etnice nu au fost înregistrate de către nicio primărie şi nu posedă documente de identitate. Poliţia ezită să înregistreze plângerile în cazuri de rasism şi discriminare rasială; mai mult, există încă un mare număr de cazuri de abuzuri din partea poliţiei.

În privinţa formării atitudinilor intolerante în societate, instituţia europeană a remarcat rolul anumitor oficiali şi politicieni, notând şi „influenţa politică considerabilă” pe care o exercită uneori Biserica Ortodoxă.

Raportul acordă o atenţie specială situaţiei romilor. Potrivit acestuia, romii „se izbesc de prejudecăţi considerabile” în diverse domenii ale vieţii, iar asta are multiple efecte negative, cum ar fi rata scăzută de şcolarizare şi segregarea educaţională a copiilor romi, sau discriminarea romilor la angajare, sub-reprezentarea lor în sectorul public şi atitudinile intolerante faţă de romi în sistemul de sănătate publică.

În privinţa educaţiei, ECRI salută rezultatele pozitive ale eforturilor de predare a unor materii în limba de stat în cadrul şcolilor de limbă rusă. „Dat fiind că învăţarea limbii oficiale este esenţială pentru ca  minorităţile etnice să aibă acces la toate domeniile societăţii, ECRI încurajează autorităţile să extindă rapid această practică la alte şcoli cu predare într-una din limbile minoritare.”

În recomandările sale, ECRI menţionează necesitatea creării unui sistem de monitorizare a  incidentelor  rasiste şi de colectare a datelor privind  grupurile vulnerabile. De asemenea, autorităţilor relevante li se recomandă să „trateze serios  toate acuzaţiile de rasism şi discriminare rasială şi să efectueze anchete eficiente cu scopul de a oferi despăgubiri şi a aplica o pedeapsă adecvată”.

Comisia Europeană împotriva Rasismului şi a Intoleranţei (ECRI) a fost instituită de către Consiliul Europei. Este o structură independentă de monitorizare a drepturilor omului, specializată în probleme de rasism şi intoleranţă rasială, iar misiunea ei este de a elaborara sugestii şi propuneri pentru depăşirea problemelor identificate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.