În Moldova va fi efectuat studiul factorilor de risc pentru bolile cronice netransmisibile

Pentru prima dată în Republica Moldova va fi efectuat un studiu naţional privind evaluarea factorilor de risc pentru bolile cronice netransmisibile (STEPS). În perioada octombrie-noiembrie, circa 6 mii de gospodării, selectate aleatoriu,vor fi vizitate de medici.

Solicitată de IPN, viceministrul sănătăţii, Svetlana Cotelea, a menţionat că medicii vor evalua persoanele, le vor măsura înălţimea, greutatea, tensiunea arterială şi pulsul. De asemenea, le vor prelua analize de sânge pentru a vedea conţinutul de glucoză şi lipide. Rezultatele vor fi confidenţiale. Datele vor fi colectate în mod electronic, după care tabloul va fi comparat cu cel din alte state.

Svetlana Cotelea spune că actualmente nu există date exacte despre numărul real al fumătorilor sau modul de nutriţie a populaţiei, dar acest studiu va oferi şi această posibilitate. Studiului STEPS va fi un punct de pornire pentru alte activităţi de supraveghere şi control a bolilor cronice netransmisibile.

STEPS este o iniţiativă globală a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi este efectuat în Republica Moldova de către Centrul Naţional de Sănătate Publică, cu sprijinul tehnic al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi sprijinul financiar al Uniunii Europene.

Ministerului Sănătăţii îndeamnă populaţia să accepte participarea la acest studiu. Probele vor fi preluate de medicii de familie, care vor prezenta o legitimaţie de la locul de muncă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.