Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) va dispune includerea postului de televiziune TVR 1 în grila de programe prin cablu în termen de 30 de zile din momentul în care Societatea Română de Televiziune (SRTv) va depune o adresare în acest sens. Acordul de soluţionare amiabilă a cererii depuse de TVR împotriva Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului a fost semnat pe 12 septembrie, la Bucureşti, şi va intra în vigoare după ce CEDO îl va aviza, a comunicat preşedintele CCA, Marian Pocaznoi, solicitat de IPN.
Marian Pocaznoi a spus că acordul semnat între Chişinău şi Bucureşti prevede trei soluţii pentru retransmiterea postului TVR1 pe teritoriul Republicii Moldova. Două dintre acestea sunt pe termen scurt şi una pe termen lung. „Cele pe termen scurt prevăd că, în momentul adresării postului de televiziune TVR1 la CCA, consiliul va obliga toţi operatorii de cablu să retransmită semnalul, iar ÎS „Radiocom” va asigura un slot în multiplexul pe municipiul Chişinău, care este în regim de testare”, a menţionat preşedintele CCA. Soluţia pe termen lung prevede că, din anul 2015, Republica Moldova va acorda un slot pentru acoperirea naţională a TVR1 în multiplexul digital.
De notat, din 2015 reţeaua analogică de pe teritoriul Republicii Moldova nu va mai funcţiona. Toate canalele de televiziune care au acoperire naţională vor fi retrase din transmisia analogică şi le vor fi acordate canale în regim digital. „Un multiplex presupune 15 posturi de televiziune cu acoperire naţională. Republica Moldova s-a obligat ca, în momentul când va trece la acoperirea digitală terestră, un program din cele 15 cu acoperire naţională să fie acordat TVR 1”, a spus Marian Pocaznoi.
În prezent circa 80% din populaţia ţării este conectată la televiziunea prin cablu. Operatorii de cablu vor fi obligaţi să includă TVR1 în pachete propuse în temeiul avizului CEDO. Dacă nu se vor conforma, vor fi sancţionaţi conform prevederilor Codului Audiovizualului.
Acordul de reluare a retransmisiei TVR1 a fost încheiat pe o perioadă de 10 ani şi se va prelungi în mod automat pe noi perioade de câte 10 ani, dacă niciuna dintre părţi nu va comunica, în scris, celeilalte părţi, cu cel puţin şase luni înainte de expirarea perioadei de valabilitate, încetarea acordului.
TVR 1 a fost scos de pe frecventele terestre de emisie de pe teritoriul Republicii Moldova în timpul guvernării comuniste, fapt care a dus la un proces internaţional. După ce postul de televiziune TVR1 a fost scos din emisie, SRTv a depus o plângere la CEDO pentru încălcarea articolului 10 din Convenţia Europeană cu privire la drepturile omului – libertatea de exprimare. Republica Moldova a evitat condamnarea CEDO, însă Înalta curte de la Strasbourg trebuie să pună capăt litigiului şi să avizeze acordul semnat pe cale amiabilă între cele două părţi.